Βρετανία: Έρχεται φόρος… ζάχαρης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Ένας φόρος στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη ενδέχεται να επιβληθεί προσεχώς στα νοσοκομεία της Βρετανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας (NHS).

Βρετανία: Έρχεται φόρος… ζάχαρης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας
2'

«Θα συζητήσουμε την επιβολή ενός "φόρου ζάχαρης" στα αναψυκτικά και τα τρόφιμα που περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη. Ο φόρος αυτός θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά την ανανέωση των συμβάσεων με τους προμηθευτές γευμάτων και διατροφικών προϊόντων που διατίθενται στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης και στις καφετέριες των νοσοκομείων», ανέφερε ο Σάιμον Στίβενς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Guardian.

Στόχος είναι να αποθαρρυνθούν οι ασθενείς, το προσωπικό του νοσοκομείου και οι επισκέπτες ώστε να μην αγοράζουν αναψυκτικά και τρόφιμα με ζάχαρη, η τιμή των οποίων θα αυξηθεί λόγω του φόρου.

Ο Στίβενς διευκρίνισε ότι ο φόρος αυτός, που θα εφαρμοστεί μέχρι το 2020, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 20-40 εκατομμυρίων λιρών (26-52 εκατ. ευρώ) ετησίως.

Το ύψος του φόρου δεν έχει καθοριστεί, όμως οι ιατρικοί σύλλογοι προτείνουν να είναι της τάξης του 20%.

«Λόγω του ρόλου που διαδραματίζει το NHS στον εθνικό βίο, εμείς που εργαζόμαστε στους κόλπους του έχουμε την ευθύνη όχι μόνο να βοηθούμε αυτούς που φροντίζουν τους ασθενείς αλλά και να επικεντρώνουμε την προσοχή μας και να υπερασπιζόμαστε ορισμένες σημαντικές αλλαγές που θα βελτιώσουν πραγματικά την υγεία στη χώρα αυτή», εκτίμησε ο Στίβενς.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας προτίθεται να εφαρμόσει ένα ευρύτερο σχέδιο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιν Κάμερον φέρεται ότι είναι έτοιμος να άρει τις αντιρρήσεις του στην επιβολή ενός γενικευμένου «φόρου ζάχαρης».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μια μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μακίνσεϊ (MGI) και δόθηκε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο του 2014, όσον αφορά στο κόστος της σε ετήσια βάση, η παχυσαρκία έρχεται δεύτερη μετά τον καπνό, αφού το κόστος της ανέρχεται στο ποσό των 58,6 δισ. ευρώ και οδηγεί σε απώλειες που ισοδυναμούν με το 3% του ΑΕΠ της Βρετανίας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή