ΟΗΕ: 3.500 άνθρωποι κρατούνται ως σκλάβοι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ

«Ακόμη και τα ζοφερά στοιχεία για τις απώλειες δεν καταφέρνουν να δείξουν επακριβώς πόσο τρομερό είναι το μαρτύριο που ζουν οι άμαχοι στο Ιράκ».
2'

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 3.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πιστεύεται ότι κρατούνται ως σκλάβοι στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι κυβερνούν με ιδιαίτερη σκληρότητα τις περιοχές που ελέγχουν, προβαίνοντας σε δημόσιες εκτελέσεις.

Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση, η οποία ελέγχει επίσης μεγάλα τμήματα της γειτονικής Συρίας, έχει διαπράξει εκτεταμένες παραβιάσεις, οι οποίες «σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν στο επίπεδο των εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και πιθανώς της γενοκτονίας», επισημαίνει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.

Η Αποστολή Αρωγής για το Ιράκ και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 3.500 άνθρωποι «κρατούνται σήμερα σε συνθήκες δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος».

«Αυτοί που κρατούνται είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά και προέρχονται από την εθνότητα των Γεζίντι, αλλά ένας αριθμός προέρχεται από άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες», αναφέρεται στην κοινή αυτή έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ και του γραφείου του που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Στην έκθεση αναφέρονται λεπτομερώς εκτελέσεις ανθρώπων διά πυροβολισμού ή αποκεφαλισμού, με μπουλντόζες ή καίγοντάς τους ζωντανούς ή ακόμη πετώντας τους από την οροφή κτιρίων.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης πληροφορίες για τη δολοφονία παιδιών στρατιωτών και έχει επαληθεύσει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την απαγωγή 800 έως 900 παιδιών στη Μοσούλη για να υποβληθούν σε στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση.

«Ακόμη και τα ζοφερά στοιχεία για τις απώλειες δεν καταφέρνουν να δείξουν επακριβώς πόσο τρομερό είναι το μαρτύριο που ζουν οι άμαχοι στο Ιράκ», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

«Τα στοιχεία αναφέρονται σε αυτούς που έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί από τη βία που είναι ορατή, ενώ αναρίθμητοι άλλοι έχουν πεθάνει από την έλλειψη πρόσβασης σε βασικά είδη διατροφής, νερό ή ιατρική περίθαλψη», επισημαίνει εξάλλου ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις