Ο Τσέχος πρόεδρος «ξαναχτυπά»: Με εκλογές ή καλάσνικοφ θα ξεφορτωθεί η χώρα τον πρωθυπουργό
Το βράδυ της Δευτέρας (25/1), κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης που διεξήχθη σε μια πόλη της νοτιοανατολικής Τσεχίας, ο Ζέμαν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα αποχωρήσει από την εξουσία ο πρωθυπουργός Σομπότκα, η στάση του οποίου έναντι στους μετανάστες θεωρείται περισσότερο μετριοπαθής από αυτή του Τσέχου προέδρου.
«Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε οποιοδήποτε πολιτικό, μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο, υπάρχει μόνο ένας δημοκρατικός τρόπος, κι αυτός είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο», απάντησε. Όμως αμέσως μετά πρόσθεσε: «Αλλά υπάρχει και μια μη δημοκρατική επιλογή, τη λένε Καλάσνικοφ», είπε χαμογελώντας, με το κοινό να γελά και να τον χειροκροτεί.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Σομπότκα, που ξεκίνησε την πολιτική του πορεία πριν από 20 χρόνια ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) υπό την ηγεσία του Ζέμαν, χαρακτήρισε τα σχόλια του επικεφαλής του κράτους «ανόητα και ανώφελα».
«Δεν απαντήσω σε αυτό το σχόλιο», επισήμανε ο Σομπότκα σε ανάρτηση του στο Twitter. «Είμαστε πιθανότατα η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο όπου ο πρόεδρος καλεί δημοσίως για τη δολοφονία του πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.
Στελέχη κομμάτων της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν το σχόλιο του Ζέμαν.
«Ελπίζω ότι επρόκειτο για αστεϊσμό, διότι είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο Βόιτεχ Φίλιπ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας-Μοραβίας (KSCM), σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης.
Η δήλωση αυτή «είναι ανάξια για έναν αρχηγό κράτους. Αυτό που έκανε είναι πρόκληση, διχάζει την κοινωνία. Ένας καλός πολιτικός ποτέ δεν θα έκανε ένα τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ο Πετρ Φιάλα, ηγέτης του δεξιού κόμματος ODS .
Το σχόλιο του Ζέμαν με στόχο τον επί σειρά ετών πολιτικό του αντίπαλο Σομπότκα προστέθηκε σε μια σειρά εμπρηστικών δηλώσεων του Τσέχου προέδρου, οι δημόσιες τοποθετήσεις του οποίου με στόχο πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και τους μετανάστες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησης όσο και από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Η δημοτικότητα του 71χρονου Ζέμαν εκτοξεύτηκε τους τελευταίους μήνες, αφού έκανε αιχμηρές τοποθετήσεις εναντίον στην υποδοχή μουσουλμάνων μεταναστών.
Η Τσεχική Δημοκρατία ανήκει στην ομάδα του Βίσεγκραντ (μαζί με την Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία) που ζητεί μια αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιβολή ορίων στην εισροή μεταναστών και έχει διαμαρτυρηθεί για το σύστημα ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διενήργησε την προηγούμενη εβδομάδα η τσέχικη εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Opinion Research Centre, σχεδόν το 60% των Τσέχων πολιτών εμφανίζεται αντίθετο στην υποδοχή προσφύγων στην χώρα ενώ μόλις το 33% συμφωνεί να φιλοξενηθούν στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν αργότερα στις πατρίδες τους.
Παρ' όλ' αυτά η στάση της τσεχικής κυβέρνησης έναντι της προσφυγικής κρίσης εκτιμάται ως πιο ήπια από αυτή του Ζέμαν ο οποίος στα τέλη του περασμένου έτους χαρακτήρισε «οργανωμένη εισβολή» τις μεταναστευτικές ροές, καλώντας τους νεαρούς άνδρες από τη Συρία και το Ιράκ να «πάρουν τα όπλα» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αντί να φεύγουν από τις πατρίδες τους.