Η Γερμανία «βάζει» χέρι στην Τουρκία για τους διακινητές - «Σε κίνδυνο η Σένγκεν»
«Καλύτερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων -που δεν αφορά μόνο το Αιγαίο- πρέπει πρώτα από όλα να σημαίνει ότι σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν πλέον να δρουν όπως θέλουν οι διακινητές» - «Χωρίς φύλαξη των συνόρων η Σένγκεν κινδυνεύει»
«Περιμένουμε από την Τουρκία να κινηθεί πιο εντατικά και με μεγαλύτερη συνέπεια εναντίον των διακινητών», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση, με την ενεξέλεγκτη δράση των διακινητών στο Αιγαίο, μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, πρέπει να θεωρείται από όλους απαράδεκτη.
«Καλύτερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων -που δεν αφορά μόνο το Αιγαίο- πρέπει πρώτα από όλα να σημαίνει ότι σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν πλέον να δρουν όπως θέλουν οι διακινητές. Πρώτος στόχος είναι να μην πνίγονται πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι, να μην τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο και να μην μπορούν εκεί να γίνονται δουλειές δισεκατομμυρίων με δουλεμπόριο. Είναι ένας ξεκάθαρος κοινός στόχος για τον οποίο πρέπει να εργαστούμε», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει επιχειρησιακές λεπτομέρειες, αλλά επισήμανε: «Δεν έχω να αποκλείσω τίποτα εδώ. Σας παραπέμπω στις κοινές ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η αποτελεσματική φύλαξη. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει βεβαίως σε αυτό εντατικά, διότι έχει και ιδιαίτερο συμφέρον. Τόσο εμείς όσο και πολλά άλλα κράτη είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και σε αυτό και σε άλλα επίπεδα».
Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε δε ότι «η κατάσταση, όπως είναι τώρα μεταξύ δύο χωρών, οι οποίες στο κάτω κάτω είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με τους διακινητές να μπορούν να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, είναι απαράδεκτη και θα έπρεπε να είναι απαράδεκτη και για τις δύο χώρες που αφορά αυτό το θέμα».
Παράλληλα, για τη γερμανική κυβέρνηση, απόλυτη προτεραιότητα έχει η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, χωρίς αποτελεσματική φύλαξη, τίθεται σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο της Σένγκεν, προειδοποίησε επίσης ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη ασχοληθεί με αυτό το θέμα και συμφώνησε να συνεννοηθεί κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή στους πρώτους έξι μήνες του 2016, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, ενώ αναφερόμενος ειδικά στα Σκόπια προσέθεσε: «Είναι μία χώρα στη διαδικασία εισαγωγής προς την ΕΕ και, όπως με όλες τις χώρες που έχουν αυτό το στάτους, το θέμα είναι να αναπτύξουμε και την αστυνομική συνεργασία και συνεργασία ασφάλειας».
Αυτό, εξήγησε, συμπεριλαμβάνει και τη βήμα προς βήμα υιοθέτηση ευρωπαϊκών στάνταρντ.