Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας - Τουλάχιστον 23 νεκροί
Εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι, εγκατέλειπαν εσπευσμένα τη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, όπου επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, υπό τον ήχο πυρών, εκρήξεων και ελικοπτέρων της αστυνομίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς, με ατομικά τους είδη στα χέρια, έκλαιγαν καθώς εγκατέλειπαν τα σπίτια τους.
Στη νοτιοανατολική Τουρκία μαίνεται το χειρότερο κύμα βίας των τελευταίων δύο δεκαετιών, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που διαρκούσε δυόμισι χρόνια ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και το τουρκικό κράτος τον Ιούλιο και την αναζωπύρωση ενός πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984.
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 11 μέλη του PKK σκοτώθηκαν στην πόλη Τσιζρέ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κι άλλα 9 στη Σουρ χθες, κάτι που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των νεκρών στις τάξεις των αυτονομιστών αφότου άρχισαν οι επιχειρήσεις στις δύο πόλεις, τον περασμένο μήνα, σε 600.
Παράλληλα το επιτελείο ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση των ανταρτών στη Σουρ. Πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους αντάρτες τουφέκια εφόδου κι ένας εκτοξευτήρας ρουκετών.
Η παλιά πόλη της Σουρ, που περιβάλλεται από αρχαία ρωμαϊκά τείχη, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στις μάχες, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της επιβάλλεται 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας από την 2η Δεκεμβρίου.
Το γραφείο του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επεκταθεί σε άλλες πέντε συνοικίες, ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας να εξουδετερώσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς και να απομακρύνουν οδοφράγματα και να καταστρέψουν τα χαρακώματα που έχουν σκάψει οι αντάρτες.
Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Οι αντάρτες μάχονται για την εξασφάλιση αυτονομίας της κουρδικής μειονότητας στη χώρα.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ντόπιοι εκφράζουν ολοένα εντεινόμενες ανησυχίες για τον απολογισμό των νεκρών μεταξύ των αμάχων στις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας τον περασμένο μήνα. Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, εκτιμά πως ο αριθμός των αμάχων που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους φθάνει τους 120.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει την απίστευτη περίπτωση 28 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ένα κελάρι στην πόλη Τσιζρέ, όπου οι τέσσερις από αυτούς πέθαναν και τρεις παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, κατά στοιχεία που συγκέντρωση η Έμμα Σινκλέρ-Γουέμπ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
«Δεν προσφέρεται ιατρική περίθαλψη σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Αυτή είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την οποία χρειάζεται να αντιμετωπίσει η τουρκική κυβέρνηση άμεσα για να αποτρέψει τις απώλειες ζωών», τόνισε η Σινκλέρ-Γουέμπ σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Στο Ντιγιάρμπακιρ, οργανώσεις εργαζομένων στην υγεία, περιλαμβανομένης μιας ένωσης γιατρών, κάλεσαν να επιτραπεί από τις αρχές η πρόσβαση ασθενοφόρων στην Τσιζρέ για να σωθούν ζωές, καθώς οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επιτρέπουν σε τραυματίες και ασθενείς να μετακινηθούν για να δεχθούν ιατρικές φροντίδες.