Η FRONTEX κουνά το δάχτυλο στην Τουρκία – Τι λέει για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν
«Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει», προειδοποιεί ο κ. Λεγκερί, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά προκειμένου να ανακόψει το προσφυγικό κύμα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η FRONTEX, μαζί με την ελληνική ακτοφυλακή, διέσωσαν το 2015 περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες στη θάλασσα, ενώ τάσσεται υπέρ της εξέλιξής της σε συνοριοφυλακή, η οποία θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακόμα και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κάθε φορά κράτους-μέλους.
«Η αποστολή της FRONTEX είναι να στηρίξει τα κράτη-μέλη ώστε να είναι δυνατή μια πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Πρώτη προτεραιότητα εξακολουθούν να έχουν για μας τα εξωτερικά σύνορα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Ελλάδα πρόσφατα ζήτησε να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι συνοριακοί υπάλληλοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων με τα Σκόπια. Ο στόχος είναι να καταχωρήσουμε τους μετανάστες και όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λεγκερί σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν.
Ο επικεφαλής της FRONTEX εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Άγκυρα, δηλώνοντας ευθέως ότι «δεν κάνει αρκετά για να μειώσει το κύμα προς την Ευρώπη».
Αναγνωρίζει πάντως το βάρος της φροντίδας δύο εκατομμυρίων προσφύγων και εκφράζει το σεβασμό του για αυτό, αλλά τονίζει ότι «αν η 'Άγκυρα ζητάει μεγάλες παραχωρήσεις, π.χ. στην απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της, μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ως αντάλλαγμα να περιμένουμε περισσότερη προσπάθεια στην φύλαξη των συνόρων».
«Η Τουρκία», συνεχίζει ο κ. Λεγκερί, «δεν θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά των διακινητών τόσο εύκολη, καθώς πρόκειται για οργανωμένους εγκληματίες, ενώ η τουρκική αστυνομία έχει την υποχρέωση και τις δυνατότητες να τους σταματήσει. Το ελάχιστο που περιμένουμε είναι να μας παρέχει η Τουρκία πληροφορίες: πόσους πρόσφυγες πρέπει να αναμένουμε και από πού έρχονται»,
Αφού ζητά, δε, από την τουρκική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με την τουρκική αστυνομία, να εμποδίζουν τους πρόσφυγες από το να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, συμπληρώνει:
«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Η FRONTEX και η ελληνική ακτοφυλακή έσωσαν τον περασμένο χρόνο πάνω από 100.000 πρόσφυγες από τα φουσκωτά τους και τους έφεραν στην Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν καθημερινά στην Ευρώπη, αλλά και πάλι, όπως λέει, πρόκειται για 2-3000 άτομα την ημέρα.
«Για να μπορέσουμε να πούμε αξιόπιστα αν αποδίδει η συνεργασία με την Τουρκία, θα πρέπει να περάσουν μερικές εβδομάδες», εξηγεί, ωστόσο παραδέχεται ότι όσο συνεχίζεται η βία στην Συρία, θα συνεχίσουν να έρχονται και οι πρόσφυγες.
Κληθείς να απαντήσει, αν θα πρέπει η FRONTEX να αποκτήσει το δικαίωμα παρέμβασης για να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εν ανάγκη και παρά τη θέληση των κρατών-μελών, ο Φαμπρίς Λεγκερί υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» και προσθέτει ότι «η Ευρώπη έχασε από την ίδρυση της FRONΤEX σε κάποια θέματα δέκα χρόνια», αναφερόμενος π.χ. στο γεγονός ότι οι υπάλληλοί της ακόμη δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν και για αυτό μερικές φορές δεν μπορούν να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές όπως θα ήθελαν.
«Αν δεν φυλάξουμε σήμερα τα εξωτερικά μας σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει», καταλήγει.
«Αν σταματούσαμε τους πρόσφυγες στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας, αυτό θα σήμαινε εκ των πραγμάτων αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν»
Αν οι πρόσφυγες εμποδίζονταν στα σύνορα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, αυτό θα σήμαινε εκ των πραγμάτων αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, προειδοποιεί από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και τονίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανότατο να προκληθεί σημαντική συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στα Σκόπια.
«Το να σταματήσεις τους πρόσφυγες μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας είναι μια ιδέα που συζητείται ιδιαίτερα από τις ίδιες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει όμως να λάβει κανείς υπ' όψιν ότι η Ελλάδα θα αποκλειόταν έτσι εκ των πραγμάτων από τη Σένγκεν και θα μπορούσε να δημιουργηθεί συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στα Σκόπια, όπου παρακολουθήσαμε ήδη αυτή την συνέπεια αυτή την εβδομάδα, ή αλλού στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί κανείς απλώς να το αγνοήσει», δηλώνει ο κ. Ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται επίσης στο περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Ο κ. Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αναμένεται εξάλλου να επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζει επίσης ότι «υπάρχουν ήδη μεμονωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στον βαθμό που αυτό θα ήταν απαραίτητο».