«Πράσινο φως» για γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων (Vid)
Η άδεια αυτή αφορά τη χρήση της μεθόδου Crispr-Cas9 που επιτρέπει στους επιστήμονες να στοχοθετούν τα ελαττωματικά γονίδια μέσα στο DNA ώστε να τα εξουδετερώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Πρόκειται για μία από τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για το χειρισμό ανθρώπινων εμβρύων, έπειτα από μια πρώτη κινεζική απόπειρα στις αρχές του 2015.
«Εγκρίναμε το αίτημα της ιατρού Κάθι Νάιακαν του Ινστιτούτου Francis Crick του Λονδίνου να προσθέσει τη δυνατότητα χειρισμού ανθρώπινων εμβρύων στην ερευνητική άδειά της», ανακοίνωσε η HFEA.
Το αίτημα είχε υποβληθεί το Σεπτέμβριο για να μελετηθούν τα γονίδια που έχουν ρόλο κατά την ανάπτυξη των κυττάρων που θα σχηματίσουν στη συνέχεια τον πλακούντα, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί γιατί ορισμένες γυναίκες αποβάλλουν.
Η γενετική τροποποίηση εμβρύων για λόγους θεραπείας απαγορεύεται στη Βρετανία. Αντίθετα από το 2009 επιτρέπεται στην έρευνα, με τον όρο μεταξύ άλλων, ότι τα έμβρυα καταστρέφονται έπειτα από δύο εβδομάδες το αργότερο.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται ένα τέτοιο αίτημα, είχε διευκρινίσει το Σεπτέμβριο η HFEA, η οποία επιβεβαίωσε σήμερα ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν τα έμβρυα για να εμφυτευθούν σε γυναίκες.
Τον περασμένο Απρίλιο, κινέζοι ερευνητές είχαν ανακοινώσει πως κατάφεραν να τροποποιήσουν ένα ελαττωματικό γονίδιο πολλών εμβρύων, υπεύθυνο για μια εν δυνάμει θανάσιμη ασθένεια του αίματος. Ήταν κάτι που γινόταν για πρώτη φορά και είχε προκαλέσει ανησυχίες και είχε εγείρει ζητήματα δεοντολογίας.
Οι κινέζοι ερευνητές είχαν οι ίδιοι αναφέρει πως «συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες» και είχαν υποστηρίξει πως οι εργασίες τους «φανερώνουν την επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί αυτή η τεχνική για ιατρικές εφαρμογές».