Η ΕΕ σχεδιάζει δημόσιες διαβουλεύσεις για το εμπορικό καθεστώς της Κίνας
Το φλέγον θέμα είναι εάν θα παρέχει στην Κίνα το προνόμιο του «καθεστώτος οικονομίας της αγοράς» (ΚΟΑ) από τον Δεκέμβριο, το οποίο θα δυσκολέψει την Ευρώπη να επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε κινεζικά προϊόντα που πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα κριτήρια καθορισμού μιας δίκαιης τιμής αγοράς ενός προϊόντος. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα του προνομίου αυτού μετά από 15 χρόνια ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ευθύνεται για την κατάρτιση του σχεδίου πρότασης, έχει πει πως θα μιλήσει με τους εταίρους της, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα πρέπει επίσης να καταθέσουν την επίσημη θέση τους, και να έρθει σε επαφή με "τα ενδιαφερόμενα μέρη" προτού επανεξετάσει το θέμα τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με μια μελέτη της Aegis Europe, μιας ομάδας περίπου 30 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών του μεταποιητικού τομέα, υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χάσει μέχρι και 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εάν χαλαρώσει τις εμπορικές της "άμυνες". Αντίθετα, μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει τον αριθμό αυτό το πολύ σε 211.000 θέσεις εργασίας.
Όσες χώρες αντιτίθενται στο ΚΟΑ για την Κίνα έχουν ζητήσει δημόσια διαβούλευση, κάτι το οποίο ο Ιταλός υπουργός Εμπορίου Κάρλο Καλέντα είπε χθες ότι υποστηρίζει. «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε κάτι χωρίς να βεβαιωθούμε ότι θα προστατεύσουμε (τα μέλη της ΕΕ) από τον άνισο ανταγωνισμό. Είμαι εκατό τοις εκατό υπέρ της ελεύθερης διακίνησης (εμπορίου)... αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού», είπε στο Άμστερνταμ.
Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία συζήτησε το θέμα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, είπε ότι το κύριο θέμα δεν αφορά το εάν η Κίνα λειτουργεί ως οικονομία αγοράς - γιατί δεν λειτουργεί έτσι, είπε - αλλά το εάν χρειάζεται η ΕΕ να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις καταγγελίες εναντίον της ασιατικής χώρας που αφορούν το εμπόριο.
Πρόσθεσε επίσης ότι κάθε αποδοχή των απαιτήσεων του Πεκίνου θα χρειαστεί να συνοδεύεται από μέτρα που θα διατηρήσουν κάποια άμυνα απέναντι στην υπερπαραγωγή της Κίνας και τις υπερβολικά φτηνές εξαγωγές της.