Κλειστά τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Χαλέπι (video)
Τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας είναι κλειστά σήμερα νοτίως της πόλης Κιλίς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με την Άγκυρα, στη συριακή πλευρά των συνόρων για να διαφύγουν από την επιχείρηση που διεξάγουν οι κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από την πόλη του Χαλεπίου.
«Υπάρχουν σήμερα 10.000 νέοι πρόσφυγες που περιμένουν στις πύλες του Κιλίς, στη νότια Τουρκία, εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών και των επιθέσεων στο Χαλέπι. Από 60.000 έως 70.000 άνθρωποι μετακινούνται στην ύπαιθρο βορείως του Χαλεπίου προς την Τουρκία», δήλωσε χθες (04/02) ο Tούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η κατάσταση ήταν ήρεμη στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Οντζούπιναρ απέναντι από τη συριακή πόλη Μπαμπ αλ-Άσλαμ, όπου ουδεμία είσοδος ή έξοδος από το τουρκικό έδαφος επιτράπηκε σήμερα. Εισροή προσφύγων δεν φαινόταν από την Τουρκία. Μόνο ορισμένα οχήματα της τουρκικής αστυνομίας είχαν σταθμεύσει κατά μήκος του προστατευόμενου από τον τουρκικό στρατό διαδρόμου που χρησιμεύει ως ουδέτερο έδαφος μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία, η οποία έχει δεχτεί σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Σύρους στο έδαφός της, προειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση, καθώς και τους ρώσους «συνεργούς» της, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.
«Σχεδόν 10.000 άνθρωποι που έχουν φθάσει από το Χαλέπι περιμένουν σήμερα στα σύνορα για να εισέλθουν στην Τουρκία. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς. Αλλά ο κόσμος σιωπά», δήλωσε χθες βράδυ ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί επίσκεψη στον Ισημερινό.
Η πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας είναι από το 2012 οχυρό των ανταρτών που ελέγχουν την ανατολική πλευρά της, ενώ οι δυτικές συνοικίες της ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι η στρατιωτική επίθεση της συριακής κυβέρνησης γύρω από το Χαλέπι έχει προκαλέσει την έξοδο τουλάχιστον 15.000 ανθρώπων, ενώ έχουν καταγραφεί 13 αεροπορικά πλήγματα σε ιατρικές εγκαταστάσεις τον Ιανουάριο.
«Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε πως τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι φεύγουν βόρεια της πόλης του Χαλεπιού και δεκάδες χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία», ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπληρώνοντας:
«Τοπικές πηγές υποστηρίζουν πως, μολονότι τα τουρκικά σύνορα παραμένουν κλειστά για τους πολίτες, όσοι χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα νοσηλεύονται σε τοπικά νοσοκομεία στην Τουρκία».
Πλάνα βίντεο δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, να συνωθούνται στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμ. Άνδρες μεταφέρουν αποσκευές στο κεφάλι τους, ενώ οι ηλικιωμένοι και όσοι δεν μπορούν να περπατήσουν μεταφέρονται με αναπηρικά αμαξίδια. Μερικές γυναίκες κάθονται στην άκρη του δρόμου κρατώντας μωρά και περιμένουν να τους επιτραπεί η είσοδος στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, ημι-επίσημα ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν σήμερα ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός των επίλεκτων ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και έξι ιρανοί εθελοντές παραστρατιωτικοί Μπασιτζί σκοτώθηκαν πολεμώντας στη Συρία.
Το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε πως ο ταξίαρχος των IRGC Μοχσέν Γκατζαριάν, ο οποίος συμβούλευε τις δυνάμεις του Άσαντ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. σκοτώθηκε στο Χαλέπι, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο το πότε.