Ζίκα: Εξαπλώνεται ταχύτατα ο ιός στην Ν. Αμερική - 3.100 κρούσματα σε εγκύους στην Κολομβία
Περισσότερες από 3.100 έγκυοι στην Κολομβία έχουν προσβληθεί από τον ιό Zika, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ενώ η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνετα με ταχύτητα στη Νότια Αμερική.
Ο ιός έχει συνδεθεί με την μικροκεφαλία και άλλες γενετικές ανωμαλίες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία για τον ιό.
Ο Σάντος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί στην Κολομβία περιπτώσεις μικροκεφαλίας που να συνδέονται με τον ιό Zika.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ανάμεσα σε αξιωματούχους του τομέα της Υγείας ότι 25.645 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην Κολομβία, ανάμεσά του 3.177 έγκυοι,
«Η πρόγνωση είναι ότι είναι πιθανόν να φθάσουμε στα 600.000 κρούσματα», πρόσθεσε ο Σάντος, λέγοντας ότι είναι επίσης πιθανή η εμφάνιση 1.000 περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barre, μίας σπάνιας και σοβαρής νευρολογικής νόσου που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν συνδέσει με τον ιό Zika.
Οι κρατικές και οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα λαμβάνουν μέτρα κατά των κουνουπιών πραγματοποιώντας ψεκασμούς και βοηθώντας τους κατοίκους να απαλλαγούν από τα στάσιμα νερά, είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας, ενώ ο υπουργός Υγείας Αλεχάντρο Γκαβίρια δήλωσε ότι θεωρεί πως 3 θάνατοι στη χώρα συνδέονται με τον ιό, ενώ εκτιμά ότι τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα και οι ελαφρές ή οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις πρέπει να ανέρχονται σε 80.000 έως 100.000 στην Κολομβία .
Ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε χθες τα κράτη που πλήττονται από τον ιό Zika να θέσουν στη διάθεση των πολιτών συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς των σεξουλικών σχέσεων και της αναπαραγωγής και να υποστηρίξουν το δικαίωμα διακοπής της κύησης.
«Νόμοι και πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως σε εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλισθεί στην πράξη το δικαίωμα στην υγεία για όλους», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.
Η εκπρόσωπος του Υπατου Αρμοστή Σεσίλ Πουγί, όταν ερωτήθηκε σχετικά με χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ που ποινικοποιούν την άμβλωση, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων: «Για τον λόγο αυτόν ζητούμε από τις κυβερνήσεις αυτές να γυρίσουν πίσω και να τροποποιήσουν αυτούς τους νόμους, διότι πώς μπορεί να ζητήσει κανείς από τις γυναίκες αυτές να παραμείνουν έγκυοι; Επίσης όμως πώς μπορεί κανείς να μην προσφέρει σε αυτές άμεση ενημέρωση που είναι διαθέσιμη, αλλά επίσης και τη δυνατότητα διακοπής της κύησής τους, εάν το επιθυμούν;».
Στο Ελ Σαλβαδόρ η άμβλωση απαγορεύεται και τιμωρείται με ποινές που φθάνουν μέχρι και την 40ετή κάθειρξη. Στην Κολομβία και τον Ισημερινό, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας.