Νταβούτογλου: Η Άγκυρα δεν θα κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες
Την ίδια ώρα ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους στη συριακή πλευρά της μεθορίου με την Τουρκία δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποδεχθούν άλλους.
Περίπου 70.000 Σύροι πρόσφυγες μπορεί να φτάσουν στην τουρκική μεθόριο αν η στρατιωτική εκστρατεία στη βορειοδυτική Συρία συνεχιστεί με αυτήν την ένταση, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τις πόρτες της στους πρόσφυγες.
Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, είχε κλείσει τις τελευταίες ημέρες τα σύνορά της, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρεαν στην τουρκοσυριακή μεθόριο αναζητώντας καταφύγιο από τις ρωσικές και τις συριακές επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχει η αντιπολίτευση στη βορειοδυτική Συρία.
Την ίδια ώρα ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους στη συριακή πλευρά της μεθορίου με την Τουρκία δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποδεχθούν άλλους, μετά τη συρροή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπιού για να γλιτώσουν από τις μάχες που γίνονται εκεί.
Μέσα και γύρω από την πόλη Αζάζ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την μεθόριο με την Τουρκία, ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να κοιμηθούν στην ύπαιθρο ή ανά 20 σε μια σκηνή χωρητικότητας 7 ατόμων, από αυτές που διανέμονται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν άλλους εκτοπισμένους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 31.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη του Χαλεπιού και την ευρύτερη περιοχή της τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που οι δυνάμεις της κυβέρνησης προσπαθούν να περικυκλώσουν τους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες.
Την ίδια ώρα και το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) επισήμανε χθες (08/02) ότι οκτώ άτυποι καταυλισμοί που έχουν στηθεί στη συριακή πλευρά είναι υπερπλήρεις.
Επίσης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστής της Επείγουσας Βοήθειας Στίβεν Ο' Μπράιαν εξέφρασε βαθειά ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί, υπογραμμίζοντας ότι περίπου το 80% αυτών των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων είναι γυναίκες και παιδιά.
«Αν η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της αποκόψουν την τελευταία εναπομείνασα ανοιχτή δίοδο από το ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού, έως και 300.000 άνθρωποι, οι οποίοι παραμένουν στην πόλη, θα βρεθούν αποκομμένοι από τη ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός και αν υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση για να εξακολουθήσει να υπάρχει πρόσβαση», αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
«Αν η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων γύρω από την πόλη συνεχιστεί, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης υπολογίζει ότι περίπου 100.000-150.000 πολίτες μπορεί να διαφύγουν προς το Αφρίν και τη δυτική ύπαιθρο της επαρχίας του Χαλεπιού», καταλήγει το OCHA στην ανακοίνωσή του.
Έκκληση του ΟΗΕ στην Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες που φεύγουν από το Χαλέπι
Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έκκληση σήμερα στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της στους δεκάδες χιλιάδες Σύρους που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το Χαλέπι, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των ανταρτών.
Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς την Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες, το μεθοριακό φυλάκιο του Οντσούπιναρ -το μοναδικό προσβάσιμο σημείο διέλευσης από την επαρχία του Χαλεπιού προς την Τουρκία- παραμένει κλειστό. Κατά συνέπεια, οι εκτοπισμένοι «έχουν παγιδευτεί, εγκατέλειψαν σπίτια και περιουσίες και δεν μπορούν να μπουν στην Τουρκία», σχολίασε ο Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).