Τυνησία: Άνεργοι περπάτησαν 400 χιλιόμετρα για να ζητήσουν δουλειά
Αυτή «η ειρηνική πορεία» από την Γκάφσα στην Τύνιδα διήρκησε περισσότερες από 8 ημέρες, δήλωσε ο Άλι Λάσλεμ, ένας από τους συμμετέχοντες, που βρίσκεται πλέον στα νότια προάστια της Τύνιδας ζητώντας να του επιτραπεί να μιλήσει με τις αρχές.
«Η ιδέα προέκυψε από το γεγονός ότι όταν πας να δεις τις τοπικές αρχές στην κοινότητά σου, δεν υπάρχει καμία αντίδραση (...). Επομένως στρέφεσαι προς την κεντρική διοίκηση» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 25χρονος άνδρας.
Αυτή η πορεία πραγματοποιήθηκε ενώ από τις αρχές του έτους συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν από το Κασερίν (κεντρικά) προτού επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
Οι κινητοποιήσεις αυτές, οι μαζικότερες και με τη μεγαλύτερη διάρκεια από την επανάσταση του 2011, προκλήθηκαν μετά το θάνατο ενός νεαρού ανέργου κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης.
Οι πολίτες σε πολλές περιοχές της Τυνησίας διαμαρτύρονται ότι παραμένουν περιθωριοποιημένοι και ζητούν από την κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
Απέναντι στο κίνημα αυτό, η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή.
«Η Γκάφσα, με το φωσφορικό της άλας, βοήθησε την Τυνησία. Και οι νέοι της Γκάφσα, που βρίσκονται; Αδρανείς, στην φυλακή, χαμένοι» σχολίασε σήμερα η Χέντια Χάμεντ, μία 38χρονη που συμμετείχε στην πορεία.
Η περιοχή της Γκάφσα είναι στρατηγικής σημασίας για την Τυνησία λόγω των ορυχείων φωσφορικού άλατος, ωστόσο παραμένει μεταξύ των φτωχότερων περιοχών.
«Όταν θα υπάρξει μία λύση (στο πρόβλημα της ανεργίας), μία συγκεκριμένη λύση, εμείς θα επιστρέψουμε» κατέληξε η Χάμεντ, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά της για συνέχιση των κινητοποιήσεων.