«Το Ισλαμικό Κράτος συνιστά τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή παγκοσμίως»
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αποτελεί τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή παγκοσμίως, καθώς έχει αποκτήσει «αυξανόμενες δυνατότητες» να εξαπολύσει επιθέσεις σε όλον τον πλανήτη, εκτιμά ο Τζέιμς Κλάπερ, ο συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Στις ΗΠΑ, η κυριότερη εξτρεμιστική ισλαμιστική απειλή προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας, από Αμερικανούς ή από αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κλάπερ για τις παγκόσμιες απειλές.
Άλλες οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, κυρίως το παρακλάδι της στην Υεμένη, η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, έχουν αποδειχτεί επίσης πολύ ανθεκτικές και «είναι σε θέση να κερδίσουν έδαφος το 2016» παρά τις πιέσεις που έχουν δεχτεί από τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις δυτικών χωρών.
Η κορυφαία πρόκληση με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες οι ΗΠΑ εντός του 2016 θα είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ανέφερε εξάλλου στην κατάθεσή του ενώπιον δύο Επιτροπών της Γερουσίας. Όπως είπε, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι η αυξανόμενη περιπλοκότητα των βάσεων δεδομένων και η εξάπλωση των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις υποδομές και τα κυβερνητικά συστήματα.
Η προειδοποίηση αυτή του Κλάπερ συνιστά άλλη μια ένδειξη ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να αναγάγει σε κορυφαία προτεραιότητά του φέτος, κατά την τελευταία χρονιά της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Ο Κλάπερ είπε ότι καθώς ολοένα και περισσότερες "έξυπνες" συσκευές --από οικιακές συσκευές μέχρι αυτόματα αυτοκίνητα-- συνδέονται στο δίκτυο του ηλεκτρικού, η εξάπλωση αυτών των συστημάτων μπορεί «να απειλήσει το απόρρητο των δεδομένων ή το αδιάλειπτο των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί επίσης στο μέλλον να επωφεληθούν από τη διάδοση αυτών των συσκευών και να παρεμβαίνουν σε αυτές για να παρακολουθούν, να εντοπίζουν τοποθεσίες ή πληροφοριοδότες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να στρατολογήσουν ή ακόμη και να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα, είπε ο Κλάπερ στις Επιτροπές Πληροφοριών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας ο Κλάπερ επισημαίνει εξάλλου ότι η χώρα είναι και πάλι σε θέση να παράγει πλουτώνιο στο πυρηνικό συγκρότημα του Γιογνκμπιόν και μπορεί να το έχει στην κατοχή της «μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες».