Σουηδία: Το κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση στέρησης της σουηδικής ιθαγένειας σε τρομοκράτες

Το σουηδικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της άκρας δεξιάς να επιβάλλεται στέρηση της σουηδικής ιθαγένειας σε οποιοδήποτε πρόσωπο καταδικάζεται για αδίκημα ή έγκλημα το οποίο σχετίζεται την τρομοκρατία.
2'

Η πρόταση αυτή του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας υποβλήθηκε υπό μορφή τροπολογίας στον αντιτρομοκρατικό νόμο που κατήρτισε η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς. Το αντιμεταναστευτικό αυτό κόμμα επιδίωκε να θεσπιστεί «η δυνατότητα αφαίρεσης της σουηδικής ιθαγένειας από οποιονδήποτε καταδικάζεται για αδίκημα το οποίο σχετίζεται με την τρομοκρατία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα γίνει άπατρις».

Μόνο οι 45 βουλευτές του κόμματος της άκρας δεξιάς ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας αυτής. Οι υπόλοιποι κοινοβουλευτικοί είτε τάχθηκαν κατά (236) ή απείχαν (16 βουλευτές της αριστεράς).

Η ψηφοφορία έγινε την ίδια ημέρα που η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος της Γαλλίας που δίνει αυτή τη δυνατότητα στις γαλλικές αρχές, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου. Το μέτρο αυτό πυροδότησε έναν παθιασμένο διάλογο στη Γαλλία, στη Σουηδία πάντως δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο.

Στη χώρα αυτή δεν στερείται κάποιος την ιθαγένεια παρά μόνο εάν αποδειχθεί ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις ή δωροδόκησε δημόσιους λειτουργούς για να εξασφαλίσει τη σουηδική εθνικότητα.

Το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της σουηδικής κυβέρνησης υιοθετήθηκε τμηματικά, ενίοτε με την υποστήριξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, ενίοτε χωρίς αυτήν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή ποινής φυλάκισης δύο ετών σε πρόσωπα που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να λάβουν μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες ή να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις — κάτι που έχει στόχο τα πρόσωπα που ταξιδεύουν στη Συρία. Με τον νόμο αυτό, η Σουηδία ευθυγραμμίζεται με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

Η σουηδική υπηρεσία Säpo έχει ταυτοποιήσει 292 πρόσωπα που έχουν φύγει από τη Σουηδία από το 2013 γα να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τόσο στην επικράτεια της Συρίας όσο και στην επικράτεια του Ιράκ. Από τα πρόσωπα αυτά, τα 133 έχουν επιστρέψει στη Σουηδία, κατά τα στοιχεία της υπηρεσίας.

Σχετικές ειδήσεις