Τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για το προσφυγικό ή αλλιώς εκτός Σένγκεν

Το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την προσφυγική κρίση.
2'

Η Ελλάδα έχει διορία τριών μηνών για να εφαρμόσει το πακέτο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται χαρακτηριστικά «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση μάλιστα, η οποία παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, καθρεφτίζει την Ελλάδα στη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων του προσφυγικού, ενώ επισημαίνονται ακόμα μια φορά οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά και η αναγκαιότητα της φύλαξης των συνόρων.

Παράλληλα, η Κομισιόν έστειλε στην Αθήνα οδηγίες, προκειμένου η Ελλάδα να «συνετιστεί» με τους κανόνες της ΕΕ στην πολιτική για το προσφυγικό. Μεταξύ άλλων, καλούμαστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και να αναμορφώσουμε τις διαδικασίες ώστε εκείνοι που στερούνται άδεια παραμονής να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Γιατί μπορεί να υπάρχει το δικαίωμα οι αιτούντες άσυλο να στέλνονται πίσω στην πρώτη χώρα που έφτασαν, όμως, άλλα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να τους στείλουν πίσω από την Ελλάδα, από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας για τους πρόσφυγες ήταν τόσο άσχημες, που ισοδυναμούσαν με «εξευτελιστική μεταχείριση».

Όσον αφορά στα κέντρα υποδοχής, θα πρέπει να έχουν επαρκή στελέχωση, έτσι ώστε οι ελληνικές Αρχές να μπορούν να χειριστούν περισσότερες υποθέσεις ασύλου, ενώ η Ελλάδα (μαζί με την Ιταλία) καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των hotspots, καθώς η «πρόοδος σε αυτό το κομμάτι είναι επίσης αργή».

Όπως και να έχει, η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Σχετικές ειδήσεις