Ο ιός Ζίκα παραμένει στο σπέρμα για καιρό μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων
Τεστ σπέρματος που έγιναν αργότερα έδειξαν θετικά αποτελέσματα στις 27 ημέρες και στις 62 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του Ζίκα.
Ο ιός Ζίκα βρέθηκε στο σπέρμα ενός Βρετανού δύο μήνες αφού είχε μολυνθεί, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός αυτός μπορεί να παραμένει στο σπέρμα για καιρό μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της μόλυνσης, ανέφεραν σήμερα (12/02) βρετανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Ερευνητές στην βρετανική υπηρεσία δημόσιας υγείας Public Health England ανακοίνωσαν ότι ο 68χρονος άνδρας είχε μολυνθεί από τον ιό το 2014 στη Γαλλική Πολυνησία. Ελέγχθηκε για τον ιό ενώ εξακολουθούσε να έχει πυρετό και χαμηλά επίπεδα του Ζίκα ανιχνεύθηκαν σε δείγματα αίματος.
Τεστ σπέρματος που έγιναν αργότερα έδειξαν θετικά αποτελέσματα στις 27 ημέρες και στις 62 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του Ζίκα. Τα ευρήματα αναφέρονται σε επιστολή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases η οποία εκδίδεται από τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.
ΠΟΥ: Εντός μερικών εβδομάδων αν ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα βρέφη και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενήλικες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα γνωρίζει εντός μερικών εβδομάδων αν ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα μωρά και το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενήλικες, όπως υποπτεύονται σε μεγάλο βαθμό οι επιστήμονες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Υπολογίζεται ότι οι ειδικοί χρειάζονται 4 με 8 εβδομάδες για να εξακριβώσουν αν ο Ζίκα διαδραματίζει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση μικροκεφαλίας στα βρέφη, που γεννιούνται από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενηλίκους, στους οποίους μεταδόθηκε ο ιός ο οποίος μεταφέρεται από τα κουνούπια.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές εμβολίων κατά του Ζίκα σε ανθρώπους, σημείωσε η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, Μαριπόλ Κιένι.
Εμβόλια μελετώνται αυτή τη στιγμή σε 15 εργαστήρια και εθνικές υπηρεσίες ερευνών στον κόσμο, αλλά «παρά το ενθαρρυντικό αυτό τοπίο, δεν θα υπάρξουν (κλινικές) δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα εμβολίων προτού περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες», σημείωσε.
«Δύο υποψήφια εμβόλια δείχνουν να είναι πιο εξελιγμένα», δήλωσε επίσης η ίδια, διευκρινίζοντας ότι το ένα είναι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και το άλλο του ινδικού εργαστηρίου Bharat Biotech, στην Ινδία.