«Σχέδιο Β» για το κλείσιμο των συνόρων στην Ελλάδα ζητάει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός
Την άποψη πως από τη στιγμή που Τουρκία και Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορέσουν να περιορίσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται να καταρτισθεί ένα «σχέδιο Β» ώστε προστατευθούν τα σύνορα της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο -Σκοπιανός πρόεδρος: Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το προσφυγικό βάρος
«Εξαρτώμεθα πράγματι από το εάν θα έχει αποτέλεσμα το σχέδιο δράσης (για το οποίο συνήφθη συμφωνία) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να δω μια ωραία έκπληξη από τους Έλληνες εταίρους μας», ανέφερε ο Φίτσο σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).
«Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι είμαι αρκετά απαισιόδοξος. Για αυτό συζητήσαμε σχετικά με ένα σχέδιο Β, το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων των Σκοπίων και της Βουλγαρίας», συνέχισε ο Φίτσο, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ανερυθρίαστα ως Μακεδονία στα Σκόπια.
Στην κοινή, πάντως, ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των ηγετών της V4 στην Πράγα, τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη, ενώ κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι κατέληξαν σε μια κοινή θέση όσον αφορά την επαπειλούμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις γι' αυτήν.
Η ανακοίνωση αυτή συνέπεσε με την προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το Βουκουρέστι ότι υπάρχει «αληθινός» κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ. Ο Τουσκ αναμένεται να συναντηθεί αύριο Τρίτη στην Πράγα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μποχούσλαβ Σομπότκα, ο οποίος πρόκειται να του παρουσιάσει την κοινή θέση της ομάδας του Βίσεγκραντ. Σημειώνεται ότι η Τσεχία προεδρεύει της V4.
Και ο Σομπότκα, πάντως, στις δικές του δηλώσεις επισήμανε ότι η ΕΕ «πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στη Βουλγαρία και στα Σκόπια για την προστασία των συνόρων τους». Οι ηγέτες τω δύο Βαλκανικών χωρών είχαν προσκληθεί στη σύνοδο.
Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας».
Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο επισήμανε, τέλος, ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων, αλλά και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας».
Σκοπιανός πρόεδρος: Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το προσφυγικό βάρος
«Τα Σκόπια ζητούν και αναμένουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η χώρα μας όλο το βάρος», διευκρίνισε από την Πράγα ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ.
Ο κ.Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ενώ πρόσθεσε ότι από τα Σκόπια, «που δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν».
Ο πρόεδρος των Σκοπίων συμπλήρωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.
Ο κ.Ιβάνοφ ανέφερε ακόμα ότι η κατάσταση επί του εδάφους σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές αλλάζει ώρα με την ώρα, αλλά και ότι ο στρατός και η αστυνομία των Σκοπίων, μαζί με αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών - μεταξύ αυτών και από κάποιες χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ - πράττουν τα μέγιστα για τον έλεγχο των ροών και την μείωση των κινδύνων ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα, στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, περιπολούν, από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων, αστυνομικές δυνάμεις από ορισμένες ξένες χώρες, για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Στην παρούσα φάση περιπολούν 83 αστυνομικοί από την Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ το κλιμάκιο 31 Ούγγρων αστυνομικών που είχε μεταβεί στο σημείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του και αναχώρησε πριν από μερικές ημέρες.