Βραζιλία: Πεζοναύτες εξοντώνουν τον Ζίκα από γλάστρα σε… γλάστρα!
Στο Σάο Γκονσάλο, μια πόλη στα προάστια του Ρίο ντε Ζανέιρο, όπως και παντού στη χώρα, 55.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και 310.000 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν αναπτυχθεί για μια πρωτοφανή επιχείρηση, από ζαρντινιέρα σε ζαρντινιέρα και από γλάστρα σε γλάστρα: θα ελεγχθούν συνολικά 4 εκατομμύρια σπίτια.
Η πρώτη γλάστρα: καθαρή. Η δεύτερη, το ίδιο. Όμως στην πίσω αυλή οι στρατιώτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό που κρύβεται σε έναν κουβά με στάσιμο νερό.
Αφού διαπιστώνουν την «ταυτότητα» του κουνουπιού, ένας υγειονομικός υπάλληλος αδειάζει στο χώμα τα μαύρα σημαδάκια που σπαρταρούν στο νερό. Με θερμοκρασία 34 βαθμών στο ξηρό έδαφος, δεν έχουν καμιά τύχη.
Στον πόλεμο εναντίον του Ζίκα, που κήρυξε η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, ο στρατός πέτυχε μια πρώτη, μικροσκοπική νίκη.
Σε όλο το μήκος αυτού του δρόμου στο Σάο Γκονσάλο οι πεζοναύτες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, από κήπο σε κήπο και από γλάστρα σε γλάστρα: παντού όπου υπάρχει στάσιμο νερό, το κουνούπι-τίγρης μπορεί να βρει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπαραχθεί. Εκτιμάται ότι το 70-80% των εστιών αναπαραγωγής του κουνουπιού αυτού βρίσκονται σε σπίτια…
«Ο στόχος μας σήμερα είναι να δώσουμε στους κατοίκους να καταλάβουν ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναζητήσουν τις πιθανές εστίες αναπαραγωγής», δήλωσε ο διοικητής Κάρλος Αλεξάντρ Σόουζα ντε Λίμα.
Σημειώνεται ότι η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Ζίκα, η οποία συνδέεται με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε έμβρυα (μωρά που γεννιούνται με μικρό κεφάλι και πάσχουν από αναπτυξιακές δυσκολίες και διανοητική καθυστέρηση). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε άλλωστε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η κατάσταση αυτή συνιστά «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» για τη δημόσια υγεία.
Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, τον Αύγουστο, οι αρχές της Βραζιλίας αναγκάστηκαν να βρουν μια λύση για να καθησυχάσουν όχι μόνο τους κατοίκους, αλλά επίσης τους αθλητές και τους τουρίστες. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Ζίκα και ως εκ τούτου η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί απευθείας στο κουνούπι.
Ένας 55χρονος υγειονομικός υπάλληλος, ο Ζόρζε Λούις ντε Ολιβέιρα, συμμετέχει σε τέτοιες εκστρατείες κατά των κουνουπιών — που άλλωστε μεταφέρουν και άλλες ασθένειες, όπως ο δάγγειος πυρετός και ο τσικουνγκούνια — εδώ και χρόνια. Το γεγονός όμως ότι αυτή τη φορά συνοδεύεται από στρατιώτες «καθιστά πολύ ευκολότερη τη δουλειά μας», σχολίασε.
Βλέποντας τους στρατιώτες, ένας κάτοικος δηλώνει ότι αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να τους ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του. «Εδώ οι άνθρωποι φοβούνται να αφήσουν τους υπαλλήλους των υγειονομικών υπηρεσιών, όμως η παρουσία του στρατού θα βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα σπίτια και τα καταστήματα», ανέφερε.
Ο ΠΟΥ στηρίζει τις δοκιμές με βακτήρια για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα - Το Μεξικό επιβεβαίωσε έξι κρούσματα σε εγκύους
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών και ενός βακτηρίου που προσβάλλει έντομα ως εν δυνάμει ισχυρά όπλα στη μάχη κατά του ιού Ζίκα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα.
«Δεδομένου του μεγέθους της κρίσης του Ζίκα, ο ΠΟΥ προτρέπει τις επηρεαζόμενες χώρες και τους εταίρους τους να ενισχύσουν τη χρήση τόσο παλιών όσο και νέων προσεγγίσεων στον έλεγχο των κουνουπιών ως η πιο άμεση γραμμή άμυνας», ανέφερε επίσης ο οργανισμός.
Ο ΠΟΥ εξήρε επίσης το δυναμικό της χρησιμοποίησης στείρων ακτινοβολημένων αρσενικών κουνουπιών.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Μεξικού επιβεβαίωσε ότι έξι έγκυες έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στους 80.
Πιστεύεται πως είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ζίκα σε εγκύους στο Μεξικό.