Συρία: Εκατό φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιορκούμενες περιοχές – Εκτοπισμένοι 70.000 άμαχοι

Μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 35 φορτηγά που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης μπήκε σήμερα (17/2) στην πολιορκημένη περιοχή Μουανταμίγια αλ Σαμ, στα προάστια της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας.
4'

«Η αυτοκινητοπομπή εισέρχεται στην Μουανταμίγια αλ Σαμ. Πρόκειται για 35 φορτηγά που μεταφέρουν 8.800 σάκους με αλεύρι, 4.400 μερίδες φαγητού, κυρίως τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και διαφόρων ειδών φάρμακα. Επίσης μαιευτικό εξοπλισμό» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο Μουχάναντ αλ Ασάντι, που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιακούμπ ελ Χίλο, συντονιστή ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία, η βοήθεια αναμένεται να διανεμηθεί σε ένα σύνολο 93.000 ανθρώπων.

«Σήμερα, βοήθεια που προορίζεται για 30.000 ανθρώπους μόλις εισήλθε στη Μουανταμίγια αλ Σαμ. Επιπλέον βοήθεια επαρκής για έναν μήνα θα διανεμηθεί σε 42.000 ανθρώπους στη Μαντάγια (και τα περίχωρά της) κι επίσης σε 1.000 ανθρώπους στο Ζαμπάντανι», συνέχισε, συμπληρώνοντας:

«Ταυτόχρονα, φορτία με επαρκή βοήθεια που προορίζονται για 20.000 ανθρώπους θα παραδοθούν στη Φούα και στην Καφράγια (περιοχές που πολιορκούν οι αντάρτες στο βορειοδυτικό τμήμα)».

Ο αξιωματούχος αυτός μίλησε ενώπιον δημοσιογράφων που συνοδεύουν την αυτοκινητοπομπή που κατευθύνεται στη Μαντάγια, την πόλη των ανταρτών που πολιορκείται από το συριακό στρατό κοντά στη Δαμασκό όπου μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν περιστατικά λιμοκτονίας.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το πολύ σημαντικό έργο θα συνεχιστεί (…) ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή την άρση των πολιορκιών όλων των περιοχών καθώς οι πολιορκημένοι είναι άμαχοι και υποφέρουν είτε βρίσκονται στο Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), τη Φούα, τη Μαντάγια ή την ανατολική Γούτα (στο ανατολικό τμήμα της Δαμασκού)» τόνισε ο Χίλο, καταλήγοντας:

«Η πολιορκία πρέπει να αρθεί σε όποια πόλη κι αν εξελίσσεται (…) είναι απαράδεκτο να γίνεται κάτι τέτοιο σε μια τέτοια χώρα στην εποχή μας».

Σημειώνεται ότι η Μουανταμίγια ελέγχεται από τους αντάρτες και πολιορκείται εδώ και μήνες από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Τουλάχιστον 100 φορτηγά, γεμάτα με ανθρωπιστική βοήθεια, ετοιμάζονταν εξάλλου να ξεκινήσουν από τη Δαμασκό με προορισμό διάφορες πολιορκημένες περιοχές της Συρίας, ανέφερε η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, καθώς η συριακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πρόσβαση σε επτά πολιορκημένες περιοχές.

Εκτός από τη Μουανταμίγια αλ Σαμ, οι αυτοκινητοπομπές θα κατευθυνούν στη Μαντάγια και τη Ζαμπάντανι, κοντά στη Δαμασκό, και στις κοινότητες Αλ Φούα και Κεφράγια, στην επαρχία του Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά. Στα δύο αυτά χωριά, που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και πολιορκούνται από τους αντάρτες, θα σταλεί επίσης και μια ομάδα γιατρών.

Τις παραδόσεις συντονίζει η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σημειώνεται ότι 486.700 άνθρωποι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία και ενώ 4,6 εκατομμύρια βρίσκονται σε ζώνες όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εκτοπίστηκαν στη νότια Συρία

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 70.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν, ενώ οι 50.000 από αυτούς έχουν μείνει άστεγοι, μετά την εντατικοποίηση, εδώ και τρεις μήνες, των βομβαρδισμών και των αεροπορικών επιδρομών στη νότια Συρία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Τους τρεις τελευταίους μήνες, η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών και των αεροπορικών επιδρομών στη νότια Συρία προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό αμάχων», είπε ο Έντουαρντ Κάλον, ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικά ζητήματα, ο οποίος εδρεύει στην Ιορδανία.

Και πρόσθεσε: «Υπολογίζουμε ότι 70.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πολλοί από αυτούς εκτοπίζονται για δεύτερη ή και τρίτη φορά. Οι 50.000 από αυτούς έχουν βρεθεί άστεγοι κάτω από δύσκολες συνθήκες στην καρδιά του χειμώνα».

Στην ανακοίνωσή του ο Κάλον εκφράζει επίσης την ανησυχία του γιατί λόγω των αεροπορικών επιδρομών έχουν υποβαθμιστεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τους τελευταίους μήνες έχουν υποστεί ζημιές περισσότερα από πέντε κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο Κάλον διευκρίνισε επίσης ότι ο ΟΗΕ και οι συνεργαζόμενες με αυτόν οργανώσεις έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες πληγέντες, μέσω της Ιορδανίας. Κουβέρτες, χειμωνιάτικα ρούχα και διάφορα οικιακά είδη μοιράστηκαν σε 7.000 παιδιά και 25.000 ενήλικες, ενώ δόθηκαν επίσης 13.000 μερίδες τροφίμων και 25.000 δέματα με είδη προσωπικής υγιεινής.

«Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του ανησυχούν βαθιά για το ανθρώπινο κόστος από τη συνέχιση των εχθροπραξιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης», είπε υπογραμμίζοντας ότι είναι «επείγουσα» ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση που θα οδηγήσει στον τερματισμό των συγκρούσεων.

Από τον πόλεμο στη Συρία εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί 250.000 άνθρωποι. Σύμφωνα δε με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περισσότεροι από 1.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι δυνάμεις πάντως του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον θέσεων των ανταρτών στα νότια της χώρας, ιδίως στην επαρχία Ντεράα.

Σχετικές ειδήσεις