Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας παρά την απειλή Τσίπρα
Λευκός καπνός βγήκε από τις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι η συμφωνία που έχει στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ συγκέντρωσε την ομόφωνη υποστήριξη από όλους τους ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ένωσης.
«Συμφωνία. Ομόφωνη υποστήριξη για νέα διευθέτηση με στόχο το #UKinEU (σ.σ η Βρετανία εντός της ΕΕ)» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.
Τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Πετύχαμε μία συμφωνία. Μήνες σκληρής δουλειάς και συνεργασίας απέδωσαν. Είμαι χαρούμενος. Δίκαιη για την Αγγλία και για τους 27».
Κάμερον: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να παραχωρήσει στη Βρετανία «ειδικό καθεστώς»
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι εξασφάλισε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετά τις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και την αποτροπή της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ.
«Διαπραγματεύθηκα μια συμφωνία η οποία εκχωρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Θα την εισηγηθώ στην [βρετανική] κυβέρνηση αύριο», πρόσθεσε ο Κάμερον, λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μετά τη δήλωση Τουσκ, η στερλίνα κατέγραφε άνοδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
«Θετική η κατάληξη για την Ελλάδα»
Στο μεταξύ, συνάντηση μεταξύ της ολλανδικής Προεδρίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποφασίστηκε η συνέχιση της τρέχουσας πρακτικής συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.
Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα συμφόρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη που αφορά. Η απόφαση των «6» επρόκειτο να διαβαστεί κατά την έναρξη του δείπνου από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ενώ συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Μαρτίου.
Κυβερνητικοί κύκλοι αποτιμούσαν μάλιστα πολύ θετικά την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο όχι τη σύγκρουση αλλά την συνεννόηση.
Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η προσοχή τώρα στρέφεται στην Τουρκία έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, μέσα και από τη συμβολή του ΝΑΤΟ.
Απειλές Τσίπρα
Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ανέφεραν πως: «Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά σύνορα θα μείνουν ανοιχτά, είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω twitter, έστειλε μάλιστα σαφή μηνύματα για την ανάγκη αλληλεγγύης, καταμερισμού βαρών και ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., διότι διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ευρώπη.
Σε δύο διαδοχικές αναρτήσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Αν συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο», συμπληρώνοντας: «Η ευρωπαϊκή πρόταση που μοιραζόμαστε με πολλούς εταίρους μας, είναι η επιμονή στην ενότητα, το συντονισμό, την εφαρμογή των συμφωνιών».
Τέθηκε θέμα παράτασης της Συνόδου και το Σάββατο
Οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ βρίσκονταν σε «κρίσιμο» σημείο, ενώ η συνεδρίαση που επρόκειτο να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), αναβλήθηκε για το βράδυ, ενημέρωσε προηγουμένως ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα μάλιστα με την πηγή αυτή, ζητήθηκε από τους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία και για απόψε.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς μόλις ακυρώθηκε και η συνάντηση των ηγετών αναβλήθηκε, το νωρίτερο για το δείπνο. Τους ζητήθηκε να κλείσουν ξενοδοχεία για αύριο», κατέληξε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Όπως και να έχει οι διαβουλεύσεις για το βρετανικό ζήτημα συνεχίζονταν με άγνωστη την ώρα κατάληξης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε ανακοινώσει ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο πρωινό, η συζήτηση μετατέθηκε στο γεύμα, ωστόσο ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε τελικά ότι θα γίνει κατά τη διάρκεια του δείπνου.
«Πολλές πιθανότητες να υπάρξει απόψε συμφωνία για το θέμα της Βρετανίας»
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν απόψε σε μια συμφωνία για το θέμα της Βρετανίας, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.
«Έχει γίνει κάποια πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα, όμως υπάρχουν και θέματα που είναι ακόμη άλυτα», είπε η πηγή αυτή, συμπληρώνοντας: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα, μια καλή πιθανότητα, να καταλήξουμε (σε συμφωνία), ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του δείπνου απόψε».
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασαν ξανά στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ λόγω της εξέλιξης αυτής, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιν Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα γίνει απόψε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Λονδίνο. Η συνεδρίαση θα γίνει «εάν και όποτε επιτευχθεί συμφωνία», ενημέρωσε.
Από εκεί και πέρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο, καλώντας όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν ενεργά την προσπάθεια αυτή. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει «στενή συνεργασία», μεταξύ της ΕΕ και ιδίως του FRONTEX με το ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά στην Τουρκία, οι «27» τονίζουν ότι οι ροές των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές και επισημαίνουν ότι «προτεραιότητα» είναι η «πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας», προκειμένου να αναχαιτισθούν οι μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και λαθρεμπόρων.
Επισημαίνεται, επίσης ότι πρέπει να υπάρξει «σημαντική και διαρκής μείωση» του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ, κάτι το οποίο απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει ακόμα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε όσον αφορά στη διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ταχέως τα προγράμματα προτεραιότητας.
Σημειώνει δε με ικανοποίηση την πρόοδο σχετικά με την κατάρτιση αξιόπιστου εθελοντικού προγράμματος εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία.
Όσον αφορά στις σχέσεις με εμπλεκόμενες τρίτες χώρες, υπογραμμίζεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επιστροφή και επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών, απαιτείται η πλήρης στήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σύσταση στις 12 Φεβρουαρίου 2016.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι σημαντικό να αποκατασταθεί με συντονισμένο τρόπο η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, με πλήρη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν και αρνούνται στα εξωτερικά σύνορα την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου μολονότι είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν, λαμβανομένης ταυτοχρόνως υπόψη της ιδιομορφίας των θαλάσσιων συνόρων, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας».
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι βελτιώνεται σταδιακά η λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, με τη βοήθεια της ΕΕ, όσον αφορά στην ταυτοποίηση, στην καταγραφή, στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και στους ελέγχους ασφαλείας επί προσώπων και ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι «πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν, ιδίως να καταστούν πλήρως λειτουργικά τα κέντρα πρώτης υποδοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισόδων σε ποσοστό 100% (συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ελέγχων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, ιδίως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, όπως απαιτείται από το ενωσιακό δίκαιο), να εφαρμοστεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης, να αναχαιτισθούν οι δευτερεύουσες ροές παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο και να παρασχεθούν οι σημαντικές εγκαταστάσεις υποδοχής που απαιτούνται για τη φιλοξενία των μεταναστών υπό ανθρώπινες συνθήκες μέχρι την αποσαφήνιση της κατάστασής τους».
Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο.
Σε γενικές γραμμές, οι «27» υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν γρήγορα τα συμφωνηθέντα του περασμένου Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων, οι αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τα μέτρα για τη διασφάλιση της επιστροφής και επανεισδοχής.
Όσον αφορά στην πρόταση για «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή», επισημαίνεται ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία κατά την ολλανδική Προεδρία και να καταστεί το νέο σύστημα λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, αφού υπογραμμίζεται ότι η συνολική στρατηγική που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο θα αποφέρει αποτελέσματα μόνον εάν όλα τα στοιχεία της επιδιώκονται από κοινού και εάν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη ενεργούν μαζί και με πλήρη συντονισμό, σημειώνεται ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος προς τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος πλαισίου της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται ανθρώπινη και αποτελεσματική πολιτική ασύλου.
Διαβάστε ΕΔΩ τι συμφώνησαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ στην τρομερή για προσφυγικό και αξιολόγηση
«Τεταμένο το κλίμα στις συζητήσεις για το προσφυγικό»
Χάσμα απόψεων, που δείχνει αγεφύρωτο και τεταμένο κλίμα στις χτεσινοβραδινές συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό, μεταφέρει η βελγική εφημερίδα De Morgen σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τεταμένη η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις για το προσφυγικό».
Η εφημερίδα αναφέρεται σε «ξέσπασμα» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των ηγετών εκείνων που είχαν ταχτεί τις προηγούμενες ημέρες υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Σέγκεν.
Όπως υποστηρίζει, η εφημερίδα, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ηγετών που έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό να περάσει στη αντεπίθεση στρέφοντας τα πυρά του εναντίον των χωρών Βίζεγκραντ. Σε συνεχή ροή ειδήσεων η εφημερίδα μεταδίδει ότι ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την οργή του για τις προτάσεις κάποιων χωρών ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Σέγκεν επειδή δεν καταφέρνει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ολοένα και πιο απομονωμένη η Mέρκελ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα στη Σύνοδο Κορυφής ηλεκτρίστηκε όταν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες υπαινίχθηκαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη Σέγκεν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Σημειώνεται επίσης ότι η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκει ολοένα και λιγότερους συμμάχους στα σχέδιά της για μια ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, καθώς ακόμα και η Αυστρία παίρνει αποστάσεις απ’ αυτήν.
Με τη σειρά της η De Morgen, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Aναβολή: Η δοκιμασμένη τακτική», εκτιμά ότι η ΕΕ εφαρμόζει την παλιά, πετυχημένη, τακτική της μετάθεσης των προβλημάτων εν ευθετότερω χρόνω προκειμένου να αποφορτιστούν οι εντάσεις, και για τον λόγο αυτό ανέβαλλε τις αποφάσεις για το προσφυγικό για τις 6 Μαρτίου.
«Ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίζεται κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ» επισημαίνει, τέλος, η L’Echo, που αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υιοθέτησε έντονο ύφος προς τους ομολόγους του, καθώς αντιτάχθηκε στις κατηγορίες που απευθύνουν ορισμένα κράτη προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, ενώ ταυτόχρονα τα ίδια κράτη αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.