Οι αυστριακοί βιομήχανοι υπέρ της ανακούφισης της Ελλάδας στο προσφυγικό

Υπέρ της ανακούφισης της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα και υπέρ ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν τάσσεται ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων Γκέοργκ Καπς, όπως τόνισε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή εφ’ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.
2'

Ταυτόχρονα, απέρριψε τους μαζικούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκαλούν, όπως είπε, ημερήσιο κόστος ύψους εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της λογιστικής, με συνέπεια να ακριβαίνουν οι τιμές των προϊόντων και να χάνονται θέσεις εργασίας.

Κατά την άποψή του, η ΕΕ είναι σε θέση να υποδεχθεί πέντε εκατομμύρια προσφύγων, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει σωστή κατανομή τους, ωστόσο στη συζήτηση του προσφυγικού ζητήματος επικρατούν τα εθνικά συμφέροντα.

Η ΕΕ χρειάζεται μία ενιαία εξωτερική πολιτική και μία σαφή κοινή γραμμή, όπως επίσης και την κατανόηση πως παγκόσμια προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν σε εθνικό επίπεδο, τόνισε ο πρόεδρος των Αυστριακών βιομηχάνων.

Πρόσθεσε δε, πως παρά την πεποίθησή του ότι μπορούν να κατανεμηθούν αναλογικά πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν μπορεί να επικρίνεται η Αυστρία που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών στη χώρα, καθώς, όπως σημείωσε, δεν είναι κατανοητό γιατί μόνον μερικές χώρες στην Ευρώπη θα πρέπει να σηκώσουν το κύριο βάρος του προσφυγικού.

«Κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη προστασίας, έχει το δικαίωμα να του χορηγηθεί άσυλο, ωστόσο αυτό θα πρέπει να αποσαφηνίζεται στα εξωτερικά σύνορα, όπως επίσης και τα προσόντα του ώστε να είναι δυνατή μία γρήγορη ενσωμάτωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων, απορρίπτοντας τόσο τα ανώτερα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο- που έχει θεσπίσει η αυστριακή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- όσο και την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα νότια σύνορα της Αυστρίας.

Ο ίδιος τάχθηκε σαφώς και εναντίον των προσπαθειών η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ να γίνει «αποδιοπομπαίος τράγος για προβλήματα που προκλήθηκαν από εμάς στην αγορά εργασίας, εξαιτίας παραμέλησης στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που παραβλέπει την πραγματικότητα, απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα και δεν έχει να κάνει το παραμικρό με τη δομή κόστους των αυστριακών βιομηχανικών επιχειρήσεων».

«Όποιος έρχεται να εργαστεί στην Αυστρία, θα έχει την ίδια συλλογική σύμβαση όπως και οι Αυστριακοί εργαζόμενοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων.

Ως προς τις κοινωνικές παροχές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο Γκέοργκ Καπς είναι εναντίον περιορισμού τους ή καταβολής χαμηλότερων ποσών απέναντι σε αιτούντες άσυλο και άλλους δικαιούχους, ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτό θα εξαρτάται από την προθυμία αποδοχής των μέτρων για την ενσωμάτωση από τους ενδιαφερόμενους.

Σχετικές ειδήσεις