Επικοινωνία Μέρκελ - Κάμερον - Ολάντ για το Συριακό

Οι ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας επικοινώνησαν σήμερα τηλεφωνικά για να συζητήσουν το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στο Περού.

Επικοινωνία Μέρκελ - Κάμερον - Ολάντ για το Συριακό
2'

«Ανακοινώθηκε μια εκεχειρία η οποία θα πρέπει να τηρηθεί απαραιτήτως και, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Επισημαίνοντας ότι επισκέπτεται το Περού «σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο διεθνές περιβάλλον», ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία θα «καταβάλλουν κοινές προσπάθειες» με στόχο την «επίτευξη της πολιτικής μετάβασης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση και σε εκείνους που την υποστηρίζουν, όπως τη Ρωσία, προκειμένου να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να καταστεί δυνατή η μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στο Χαλέπι, τη μαρτυρική πόλη» της Συρίας.

«Είναι πλέον καιρός, εάν δεν (ενεργήσουμε) οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να καταφθάνουν και θα δημιουργηθεί στην Τουρκία μια απόλυτα ανυπόφορη ανθρωπιστική κατάσταση» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε ιδιαίτερη μνεία «στους διάπλους αυτών των γυναικών και ανδρών με κίνδυνο την ζωή τους (για να φθάσουν) στις ακτές της Ευρώπης».

Σε ένα δελτίο Τύπου, το προεδρικό μέγαρο διευκρίνισε ότι οι τέσσερις ηγέτες «επιθυμούν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να τεθεί σε ισχύ όσο το δυνατόν συντομότερα».

Σύμφωνα με το μέγαρο των Ηλυσίων, «τόνισαν ότι θα παρακολουθούν πολύ στενά την τήρηση των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν την 11η Φεβρουαρίου από τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας και ιδίως τον τερματισμό των αεροπορικών πληγμάτων από τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς εναντίον θέσεων των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης κι εναντίον των αμάχων».

Και οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και ιδίως στο Χαλέπι.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή