Η Αυστρία θάβει κάθε ελπίδα για κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού (vids)
Βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βιέννη, με πρωτοβουλία της Αυστρίας και χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, με βασικό θέμα συζήτησης τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Η Διάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν η Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Σερβία, Σλοβενία, υπό το συντονισμό της Αυστρίας, με στόχο τη διαμόρφωση «κοινής στάσης» εν όψει της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταστρατηγεί ευθέως την απόφαση της τελευταίας ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και αναλόγως της έκβασης της, δημιουργεί σοβαρό και πραγματικό κίνδυνο η Ελλάδα να καταστεί «πάρκινγκ προσφύγων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στην ίδια κατεύθυνση, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επέκρινε προχθές (22/2) τις «περιοριστικές πρακτικές» που ήδη επιβάλλονται από τα κράτη που πρόκειται να συμμετάσχουν στη σημερινή έκτακτη διάσκεψης στη Βιέννη προειδοποιώντας ότι οι μεμονωμένοι συνοριακοί περιορισμοί που επιβάλλονται από ορισμένα κράτη θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες (23/2) την Αυστρία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης ως προς την επιβολή πλαφόν 80 αιτήσεων ασύλου ημερησίως την ίδια στιγμή που η χώρα υποδέχεται περίπου 2,8 εκατ. τουρίστες το χρόνο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες 923/2) με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων για με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφερόμενος δε, στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε τη σημερινή Διάσκεψη στη Βιέννη, εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ' αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».
«Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δε δέχονται τους πρόσφυγες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε χθες (23/2) τις επικρίσεις της Αθήνας που χαρακτήρισε την έκτακτη Διάσκεψη της Βιέννης ως «μη φιλική» προς τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.
«Οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη Διάκσεψη μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Συνολικά τουλάχιστον 102.547 έχουν περάσει από την Ελλάδα και 7.507 από την Ιταλία.