Συρία: Απέτυχε η πρώτη επιχείρηση ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ
O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι η πρώτη επιχείρηση ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Ντέιρ Έζορ στην ανατολική Συρία δεν καρποφόρησε, διατυπώνοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να διανείμει βοήθεια στις περιοχές της χώρας που τελούν υπό πολιορκία.
Αναφερόμενος στην πρώτη αεροπορική αποστολή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (24/02) από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) πάνω από την Ντέιρ Εζόρ, την πόλη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Γιαν Έγκελαντ, σύμβουλος του απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν «προβλήματα».
«Οι παλέτες βγήκαν από την πορεία τους με τα αλεξίπτωτά τους κι επομένως δεν κατάφεραν να βρουν τον στόχο τους. Και στην περίπτωση άλλων φορτίων, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και τα τρόφιμα χάθηκαν» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο Έγκελαντ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την τρίτη κατά σειρά σύγκληση της «ειδικής ομάδας που έχει επιφορτιστεί με την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία».
Από την πλευρά του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι 10 από τις 21 παλέτες, κάθε μία εκ των οποίων μετέφερε έναν τόνο προμηθειών, δεν έχουν εντοπιστεί κι ότι 4 άλλες καταστράφηκαν. Οι υπόλοιπες 7 προσγειώθηκαν σε απρόσιτες περιοχές.
«Οι χειριστές του αεροσκάφους είναι πολύ έμπειροι και έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολλές ρίψεις, εντούτοις ήταν η πρώτη ρίψη από τόσο μεγάλο υψόμετρο στη Συρία (7.000 μέτρα) κι αυτού του είδους η επιχείρηση ενέχει κινδύνους» εξήγησε μία εκπρόσωπος τύπου του PAM, η Μπετίνα Λούσερ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο Έγκελαντ τόνισε «οι καλύτεροι στον τομέα της επιμελητείας ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του κόσμου βρίσκονται επί ποδός κι εργάζονται για να βρουν το μέσο που θα εγκαταστήσει έναν διαύλο βοήθειας για τους 200.000 κατοίκους της Ντέιρ Εζόρ, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά». Το PAM έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αεροπορικών αποστολών διάρκειας 3 μηνών.
Ο αξιωματούχος αναγνώρισε πάντως ότι «απομένουν πολλά να γίνουν» υπενθυμίζοντας ότι 480.000 άνθρωποι διαμένουν σε περίπου 17 περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία, περιλαμβανομένων 160.000 στην ανατολική Γόυτα, στην ανατολική Δαμασκό.