Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων βομβαρδισμών των Κούρδων της Συρίας

Πρόσθετα μέτρα σε βάρος των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζει το τουρκικό πυροβολικό, επιφυλάσσεται να λάβει η Άγκυρα, χωρίς να αποκλείει μάλιστα τη διεξαγωγή επιδρομών από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων βομβαρδισμών των Κούρδων της Συρίας
4'

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε ξένους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, λίγες ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και τον ένοπλο βραχίονά του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες, καθώς συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

«Έχουν πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση αποβαίνει προς όφελός των ίδιων. Έχουν την υποστήριξη των Αμερικανών, του Άσαντ (του προέδρου της Συρίας) και των Ρώσων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ο Καλίν παραδέχθηκε βέβαια ότι έχουν καταγραφθεί τριβές στις σχέσεις των Κούρδων της Συρίας με την Ουάσιγκτον και επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική ηγεσία έχει υιοθετήσει μια πιο «προσεκτική» προσέγγιση αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει στις κουρδικές δυνάμεις της Συρία.

«Παρατηρώ ορισμένες διαφοροποιήσεις (…) όμως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει» προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τις τελευταίες 10 ημέρες θέσεις του YPG κοντά στην τουρκική μεθόριο, στο πλαίσιο αντιποίνων, σύμφωνα με την Άγκυρα στις επιθέσεις που πραγματοποιεί αυτή η παραστρατιωτική ομάδα.

«Θα λάβουμε μέτρα στη (συριακή) μεθόριο. Θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν η κατάσταση επιδεινωθεί» προειδοποίησε ο Καλίν.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αυτά τα μέτρα να επεκταθούν και σε αεροπορικά πλήγματα, όπως αυτά που διεξάγει η τουρκική πολεμική αεροπορία εναντίον των κρησφύγετων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ο Καλίν απάντησε: «Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο της απειλής. Θα το δούμε. Δεν μπορώ να σας απαντήσω θετικά ή αρνητικά. Όλα εξαρτώνται από τις ζώνες και τους στόχους που θα μας απασχολήσουν».

« Το PKK δεν ακούει πλέον τον έγκλειστο ιστορικό ηγέτη του Οτσαλάν»

Στο μεταξύ, η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) δεν υπακούν πλέον στις προτροπές του ιστορικού τους ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που παραμένει έγκλειστος από το 1999 κι έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις υπέρ του αφοπλισμού τους.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε ξένους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει χάσει κάθε έλεγχο στον ένοπλο βραχίονα του αυτονομιστικού κινήματός του, που έχει αποσυρθεί στο προπύργιο του Καντίλ στα βουνά του βορείου Ιράκ.

Έπειτα από μία διακοπή των εχθροπραξιών διάρκειας δύο ετών, βίαιες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει από το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των μαχητών του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Έως το καλοκαίρι του 2015, οι βουλευτές του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μπορούσαν να μεταβούν στο νησί Ιμραλί (βορειοδυτικά) όπου ο ιστορικός ηγέτης του PKK εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε μία τουρκική φυλακή. Στις συναντήσεις τους με τον Οτσαλάν εκείνος απηύθυνε εκκλήσεις υπέρ του αφοπλισμού του PKK.

«Την τελευταία φορά που απηύθυνε αυτήν την έκκληση, δεν εισακούστηκε από κανέναν» απάντησε ο Ιμπραήμ Καλίν ερωτηθείς για ποιους λόγους οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν πλέον στους βουλευτές του HDP να μεταβούν στο Ιμραλί.

«Ο πρόεδρος (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) πήρε ένα μεγάλο ρίσκο επιτρέποντας στους βουλευτές του HDP να συναντήσουν τον Οτσαλάν» υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος, καθώς η παραχώρηση αυτή είχε προκαλέσει το μένος των Τούρκων εθνικιστών, συμπληρώνοντας:

«Εμείς το κάναμε προς το συμφέρον της ειρήνης. Εκείνοι πήγαν στο νησί, εμείς ελπίζαμε ότι το PKK θα ακούσει τον Οτσαλάν, δεν τον άκουσαν».

Για τον εκπρόσωπο Τύπου, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει τους δεσμούς μεταξύ του PKK και Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας, η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν δεν θέλει να προχωρήσει στον αφοπλισμό των μαχητών της και διαβλέπει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας μία «ευκαιρία».

Σχετικά με το «πάγωμα» της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Καλίν διαβεβαίωσε, τέλος, ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου, εφόσον το PKK σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να καταθέσει τα όπλα.

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο το PKK συνεχίσει να αντιπροσωπεύει μια απειλή για την εθνική ασφάλεια» υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα