Ιράκ: Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε αρχηγείο του στρατού στη Χαντίθα
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός στου στρατού και άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια την Τρίτη (1/3), όταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο αρχηγείο του στρατού κοντά στη Χαντίθα, δήλωσε ένας στρατιωτικός διοικητής.
Η Χαντίθα και ο υδατοφράκτης της που βρίσκεται εκεί κοντά, με την προστασία του οποίου έχει επιφορτιστεί ο στρατός, είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές της σουνιτικής επαρχίας Άνμπαρ που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των υπό την ηγεσία των σιιτών κυβερνητικών δυνάμεων και της τοπικής αστυνομίας με την υποστήριξη μαχητών των φυλών. Η περιοχή βρίσκεται περίπου 190 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης.
Ο ταξίαρχος Άλι Αμπούντ, ο αρχηγός του επιτελείου της διοίκησης, σκοτώθηκε όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε μια είσοδο της βάσης και συγκρούστηκαν με στρατιώτες, δήλωσε ο υποστράτηγος Άλι Νταμπούν, διοικητής υπεύθυνος για τη δυτική έρημο η οποία συνορεύει με τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.
"Τέσσερις τρομοκράτες επιτέθηκαν στην είσοδο του αρχηγείου διοίκησης και οι στρατιώτες μας κατάφεραν να τους σκοτώσουν. Δυστυχώς ο ταξίαρχος Άλι Αμπούντ πέθανε στις επιθέσεις", δήλωσε τηλεφωνικώς ο Νταμπούν.
Άλλα επτά μέλη του στρατού και της αστυνομίας σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένου και ενός δεύτερου αξιωματικού του στρατού, δήλωσαν δύο αστυνομικές πηγές.
Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι μαχητές κατάφεραν να φθάσουν στη βάση ντυμένοι με στολές του στρατού, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.
Η προηγούμενη μεγάλη επίθεση στη Χαντίθα, τον Ιανουάριο, την οποία εξαπέλυσαν περίπου 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, απωθήθηκε με τη βοήθεια αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του συνασπισμού δήλωσε πως η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τις απώλειες της οργάνωσης στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ραμάντι, την οποία ανακατέλαβαν οι ιρακινές δυνάμεις τον Δεκέμβριο.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Βαγδάτη και στα περίχωρά της καθώς και στην ανατολική επαρχία Ντιγιάλα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.