Βερολίνο: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν μας το έχει ζητήσει!

Στην προσήλωση του Βερολίνου όσον αφορά στην εφαρμογή κοινών ευρωπαϊκών λύσεων, αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας με την Τουρκία, προκειμένου να περιοριστεί το μεταναστευτικό κύμα και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, εστίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα (7/3) -«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν μας το έχει ζητήσει», τονίζουν οι Γερμανοί.
2'

Όπως εξήγησε η κα Βιρτς, πρώτα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να εξεταστεί πώς μπορεί να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και κατόπιν θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αντικείμενο επίσης την προσφυγική κρίση, την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και το πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα.

Η Γερμανίδα εκπρόσωπος χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωσε ότι η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διευκρινίζονται θέματα αναγκών της Ελλάδας για βοήθεια.

Διευκρίνισε δε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι είδους βοήθεια προσφέρει η Γερμανία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ εξήγησε ότι η Αθήνα έχει ενημερώσει για τις ανάγκες της, μέσω της αρμόδιας διαδικασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών, προσθέτοντας ότι η Γερμανία συνεισφέρει στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, κυρίως στους τομείς καθαρισμού των υδάτων, τεχνικής υποστήριξης και logistics.

Αυτές οι μονάδες, διευκρίνισε, είναι διαθέσιμες, αλλά έως τώρα δεν έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά. «Δεν είναι ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, το αντίθετο, αυτές οι διαθέσιμες υπηρεσίες και πόροι έχουν προσφερθεί και χρειάζεται η κλήση από την Ελλάδα, κάτι που δεν έχει συμβεί ως τώρα», σημείωσε ο κ. Ντίμροτ και εξήγησε ότι η Γερμανία βοηθά με τα μέσα που διαθέτει κάθε φορά η Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) και είναι πρόθυμη ανά πάσα στιγμή να συνεισφέρει με κάθε διαθέσιμο μέσο, εφόσον της ζητηθεί.

Σχετικές ειδήσεις