Πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία για τις παραχωρήσεις στην Τουρκία λόγω προσφυγικού
Κριτική εξέφρασε για τις διευκολύνσεις στη βίζα και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επίσης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine». Η βίζα, όπως την ζητά η Τουρκία πρέπει να υπόκειται σε ξεκάθαρους κανόνες, περιορισμούς και ελέγχους «διαφορετικά πιθανόν να δημιουργήσει τη βάση για νέες παράνομες μεταναστεύσεις».
Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα «Η Τουρκία παίζει μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι».
Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ δήλωσε στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post, ότι η λύση της προσφυγικής κρίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. «είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν πρέπει κανείς να συγχέει». Πρέπει να προσέξει κανείς, ώστε το τίμημα το οποίο ζητά η Τουρκία να μην είναι πολύ υψηλό» πρόσθεσε.
Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εμπειρογνώμονας εξωτερικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ρούπρεχτ Πόλεντς είπε στην εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung»: «Η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία για την Ε.Ε. και ανήκει στην Ε.Ε.». Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ετέθη «απολύτως ορθώς» από την Αγκυρα κατά τις διαπραγματεύσεις της προσφυγικής κρίσης. Κατά τον Πόλεντς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια ευκαιρία για την Ε.Ε., ώστε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Στο ερώτημα αν ανήκουν στην Ε.Ε. ισλαμικές χώρες, ο Πόλεντς παρέπεμψε στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, όπου υπάρχουν και πολλοί μουσουλμάνοι.