Μέχρι το Σεπτέμβριο οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 146 Ρώσους και Ουκρανούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε ως την 15η Σεπτεμβρίου τις κυρώσεις που επιβάλλει σε πολιτικά πρόσωπα στη Ρωσία και ηγετικά στελέχη των αυτονομιστών στην Ουκρανία για το ρόλο τους στην ουκρανική κρίση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι «παρέτεινε κατά έξι μήνες τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε βάρος 146 προσώπων και 37 εταιρειών», διότι «συνεχίζουν να υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.
Η ανανέωση των κυρώσεων αναμενόταν ευρέως, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώθηκε ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την σχετική ηρεμία έπειτα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Σεπτεμβρίου. Οι δυτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι προσφέρει βοήθεια στους αυτονομιστές και τους εφοδιάζει με όπλα και πυρομαχικά, αλλά και ότι έχει αναπτύξει στρατιώτες στο Ντονμπάς, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει.
Υπάρχουν άλλα δυο πακέτα κυρώσεων της ΕΕ εξαιτίας της ουκρανικής σύρραξης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο του 2014.
Το πρώτο, σε βάρος προσώπων και οργανισμών που σχετίζονται με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία—που οι Βρυξέλλες θεωρούν «παράνομη»—επιβάλλει ταυτόχρονα απαγόρευση εμπορικών συναλλαγών σε μια σειρά στρατηγικών τομέων (μεταφορές, ενέργεια, τουρισμός...), ενώ το δεύτερο και σημαντικότερο, που επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2014, πλήττει κυρίως επιχειρήσεις του τομέα της άμυνας, της τραπεζικής, αλλά και τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα.
Η ισχύς του δεύτερου πακέτου των κυρώσεων εκπνέει στα τέλη του Ιουλίου και η απόφαση για την ανανέωσή του αναμένεται να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Ο επίσημος κατάλογος των κυρώσεων που ανανεώθηκαν σήμερα θα δημοσιοποιηθεί την Κυριακή.
Η Ρωσία έχει ανταποδώσει τις κυρώσεις καταρτίζοντας μια δική της «μαύρη λίστα» ανεπιθύμητων Ευρωπαίων αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της. Σε αντίποινα για τα άλλα πακέτα κυρώσεων, η Μόσχα εφαρμόζει από το καλοκαίρι του 2014 εμπάργκο στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από κράτη μέλη της ΕΕ.