Αυστρία: «Οριστικό στοπ στη μετανάστευση προς την Ευρώπη - Δεν αρκεί το κλείσιμο των συνόρων»

Να περάσει στην... Ιστορία η μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη, όπως επίσης και να δοθεί το σαφές μήνυμα πως γενικά δεν υπάρχει πλέον μία ανεξέλεγκτη διέλευση διαμέσου των Βαλκανίων, ανεξάρτητα από ποια διαδρομή θα ακολουθηθεί, είναι ο στόχος σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Αυστρία: «Οριστικό στοπ στη μετανάστευση προς την Ευρώπη - Δεν αρκεί το κλείσιμο των συνόρων»
4'

«Κατόπιν, θα μειωθεί και η μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία προς την Ελλάδα», αποφαίνεται σε σημερινή ανακοίνωσή της η Αυστριακή ΥΠΕΣ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αρκεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων και δεν θέλουμε αποσπασματικές λύσεις που μόνον θα μεταθέσουν το πρόβλημα των μαζικών μεταναστευτικών ροών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σημειώνεται ότι η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα υπουργός Εσωτερικών θα πραγματοποιήσει αύριο (12/3) επίσκεψη-αστραπή στη Βουλγαρία, συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Στη συνάντησή τους στη Σόφια με τον πρόεδρο της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, θα εξεταστούν οι τρόποι υποστήριξης της Βουλγαρίας για να αποφευχθεί μία μετατόπιση των προσφυγικών διαδρομών, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, η επίσκεψη αυτή στη Βουλγαρία αποτελεί μήνυμα, πως η Αυστρία υποστηρίζει τις χώρες οι οποίες επηρεάζονται από εναλλακτικές διαδρομές.

Όπως αναφέρει, δε, σε σημερινό του τηλεγράφημα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), τα σύνορα της Βουλγαρίας - που δεν ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν - και της Τουρκίας , τα οποία έχουν μήκος 270 χιλιόμετρα, φυλάσσονται αυστηρά, ενώ σε ένα τμήμα τους υπάρχει συνοριακός φράχτης με αγκαθωτά συρματοπλέγματα που τώρα πρόκειται να επεκταθεί σε ένα μήκος 160 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΡΑ, τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα δεν αποτελούν μέχρι στιγμής κεντρική πύλη διέλευσης για πρόσφυγες, ενώ το 2015, όπως αναφέρουν επίσημες πηγές, από αυτά διήλθαν συνολικά 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία.

«Υποκρισία της Αυστρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να πουλάνε όπλα σε περιοχές κρίσης και στη συνέχεια να παραπονιούνται για τους πρόσφυγες»

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, το ότι η Ελλάδα θα αφεθεί μόνη της με το προσφυγικό πρόβλημα μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Κεντρική Ευρώπη», προειδοποίησε στο μεταξύ ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία και πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκόπων, καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή (11/3) γενική συνέλευση της στη Βιέννη.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του πως ένα «Φρούριο Ευρώπη» δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν, ενώ, αντικρούοντας προφανώς τις αντίθετες τοποθετήσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (σ.σ. περί οριστικού κλεισίματος των συνόρων), διαμήνυσε πως «το τωρινό κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για πρόσφυγες, δεν μπορεί να είναι παρά μόνον ένα προσωρινό μέτρο ανάγκης και όχι μία μόνιμη λύση».

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Καρδινάλιος και για το γεγονός ότι στο θέμα των προσφύγων, έπειτα από ένα κύμα προθυμίας για βοήθεια, «το εκκρεμές απειλεί να αποκλίνει στην αντίθετη κατεύθυνση».

Πρόσθεσε δε, πως το πρόβλημα είναι αναμφισβήτητα τεράστιο και πολύπλοκο, ενώ ούτε η ίδια η Εκκλησία δεν έχει κάποια «συνταγή» για την επίλυσή του. Παρόλα αυτά, κατά την άποψή του, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εγκαταλειφθεί η νομική βάση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκείνους που αναζητούν προστασία.

Όπως σημείωσε επίσης ο Καρδινάλιος, αποτελεί «υποκρισία» το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες - ανάμεσά τους και η Αυστρία - εδώ και χρόνια περικόπτουν συστηματικά τα δημόσια κονδύλια για την αναπτυξιακή συνεργασία, αλλά συγχρόνως είναι δυνατή η συνέχιση της προμήθειας όπλων από τη Δύση σε περιοχές κρίσης, και κατόπιν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες, παραπονούνται για τους πρόσφυγες.

Στις δηλώσεις του, τέλος, ο προκαθήμενος της Αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε ακόμα την πεποίθησή του πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα ειρήνης και ολοκλήρωσης δεν επιτρέπεται να αποτύχει εξαιτίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Όπως σημείωσε, βλέποντας προς τις γειτονικές χώρες της Αυστρίας, εκφράζει την ανησυχία του, ωστόσο ελπίζει πως το κοινό ευρωπαϊκό στοιχείο θα είναι ισχυρότερο από την εθνικιστική περιχαράκωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή