Κομισιόν για Τουρκία: Στο τραπέζι το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων και η απελευθέρωση της βίζας
Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ανέφερε πως ακολουθείται μια «δομημένη διαδικασία» και πως αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει.
Η Μ. Αντρέεβα παρέπεμψε μάλιστα στις αποφάσεις της 29ης Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εφαρμογή τους και πως «ένα από τα σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των 28 Ευρωπαίων ηγετών και της Τουρκίας» αφορούσε το «ξεπάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων.
Διαβεβαίωσε ωστόσο πως δεν έχουν αλλάξει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια. Επιπλέον, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανιτς σημείωσε πως η τεχνική εργασία τώρα επικεντρώνεται σε πέντε κεφαλαία: 15 (ενέργεια), 23 (δικαστικό σύστημα), 24 (δικαιοσύνη και κράτος δικαίου), 26 (εκπαίδευση) και 31 (εξωτερική πολιτική και ασφάλεια).
Επίσης υπενθύμισε ότι μαζί με το κεφάλαιο που άνοιξε το Δεκέμβρη τώρα έχουν ανοίξει 15 κεφάλαια.
Σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν 72 προαπαιτούμενα για να πραγματοποιηθεί και πως αυτό δεν έχει αλλάξει. «Οι “28” συμφώνησαν να επιταχύνουν απλά τη διαδικασία, όχι να αλλάξουν τους όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τον Απρίλιο μετατίθεται η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου
Στο μεταξύ, για τον Απρίλιο μετατίθεται η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, όπως ενημέρωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημείωσε, δε, ότι αύριο, Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος, ωστόσο η Επιτροπή θα αποκαλύψει «τo στρατηγικό της όραμα» επί των μεταρρυθμιστικών επιλογών στις 6 Απριλίου.
Αυτή θα είναι η αρχή της συζήτησης για την αναθεώρηση της εν λόγω Συνθήκης, η οποία καθορίζει κατά κύριο λόγο το κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου.
Εξάλλου, αύριο, αναμένεται να παρουσιάσει η Επιτροπή - ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής - τη «νομική ανάλυση» του σχεδίου συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δηλαδή πώς θα είναι νομικά, πρακτικά και οικονομικά υλοποιήσιμη η συγκεκριμένη συμφωνία.
Τέλος, θα παρουσιάσει και την εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας των 28 κρατών-μελών για το μηχανισμό μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.