Τις έξι αρχές της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό παρουσίασε η Κομισιόν
«Πολιτικά βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων ηγετών η απόφαση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σημειώνοντας πως κλειδί από νομικής άποψης έτσι ώστε να είναι υλοποιήσιμη η συμφωνία, αποτελεί η αρχή ότι κάθε περίπτωση αιτούντος άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά με την εγγύηση ότι δε θα υπάρχει πιθανότητα επαναπροώθησης. «Δε θα υπάρχουν ομαδικές επιστροφές», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο ίδιος υπογράμμισε πως «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια υπό συζήτηση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει μια συζήτηση εις βάθος με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι όποια και να είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δε θα ανοίξουν άμεσα καθώς θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι. Επισήμανε δε, πως η Επιτροπή προχωράει με την τεχνική προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων, χωρίς ωστόσο να προδικάζει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στις πρακτικές δυσκολίες που θα κληθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, λόγω του όγκου των αιτήσεων ασύλου και της πολύπλοκης διαδικασίας επιστροφών προσφύγων, σημείωσε πως υπάρχει η δυνατότητα εντός του νομικού πλαισίου να γίνει πολύ γρήγορα, ωστόσο θα πρέπει να αυξήσει η Ελλάδα τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων αλλά και το ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων, κάτι που περιλαμβάνει και την παρουσία δικαστών στα νησιά.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, έκανε λόγο επίσης για νομικές αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή προσφύγων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. «Δε στρέφουμε την πλάτη στους πρόσφυγες. Θα εξασφαλίσουμε επαρκή νομική προστασία για τους πρόσφυγες περνώντας παράλληλα το μήνυμα ότι αν κρατηθείτε μακριά από τα δίκτυα διακινητών θα έχετε τη δυνατότητα να φθάσετε νόμιμα στην Ευρώπη, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψετε στην Τουρκία, όπου όμως θα λάβετε τη διεθνή προστασία που δικαιούστε», κατέληξε ο Φ. Τίμερμανς.