Επιστημονικός «πυρετός από ενδείξεις για πιθανή ανακάλυψη νέου σωματιδίου στο CERN
Οι πρώτες ενδείξεις περί σωματιδίου είχαν γίνει γνωστές τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά έκτοτε φαίνεται να έχει αυξηθεί η πιθανότητα μιας ανακάλυψης.
Οι νέες -στατιστικά βελτιωμένες- ενδείξεις παρουσιάσθηκαν σε επιστημονικό συνέδριο στην ορεινή Ιταλία, όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο, σε ένα σαλέ, επί μία εβδομάδα -εκτός από το σκι- οι φυσικοί αναλύουν τα πειραματικά ευρήματά τους, σύμφωνα με το "Nature" και τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται και από τους δύο μεγάλους ανιχνευτές (ATLAS και CMS), αφορούν συγκρούσεις σωματιδίων που είχαν γίνει πέρυσι στον μήκους 27 χιλιομέτρων μεγάλο υπόγειο επιταχυντή αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Προς το παρόν, οι φυσικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι πρόκειται για κάποια παραπλανητικό στατιστικό σφάλμα.
Όταν ο επιταχυντής επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο μετά τη χειμερινή διακοπή του για συντήρηση, τότε οι νέες συγκρούσεις σωματιδίων θα δώσουν οριστική απάντηση αν πρόκειται για παραπλανητική «φούσκα» ή για σημαντική ανακάλυψη. Αυτή η απάντηση αναμένεται να δοθεί το καλοκαίρι, το νωρίτερο τον Ιούνιο και το αργότερο τον Αύγουστο.
Η επίμαχη ανακάλυψη αφορά στην παρατήρηση ότι πάρα πολλές συγκρούσεις σωματιδίων υψηλής ενέργειας παράγουν δύο σωματίδια του φωτός (φωτόνια) με συγκεκριμένη ενέργεια 750 GeV (γιγαηλεκτρονιοβόλτ).
Ήδη οι θεωρητικοί φυσικοί βρίσκονται σε επιστημονική «έξαψη», συζητώντας το θέμα και κάνοντας σχετικές δημοσιεύσεις. Ήδη έχουν δει το φως σχεδόν 300 εργασίες, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη ομοφωνία για το θέμα.
«Στο Τμήμα Θεωρίας συζητάμε συνεχώς γι' αυτό. Οι θεωρητικοί φυσικοί είναι πιο ενθουσιώδεις πάντα. Οι πειραματικοί φυσικοί είναι από τη φύση τους πιο επιφυλακτικοί, ιδίως στις επίσημες δηλώσεις τους», δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός του CERN Τζιαν Τζιουντίτσε.
Αν όντως πρόκειται για ένα νέο σωματίδιο, μάλλον θα αφορά κάποιο μποζόνιο που δεν είχε προβλεφθεί θεωρητικά έως τώρα, με βάση το λεγόμενο «Καθιερωμένο Πρότυπο».
Σε αυτή την περίπτωση, οι φυσικοί του CERN εκτιμούν ότι θα πρόκειται για τη σημαντικότερη ανακάλυψη των τελευταίων 40 ετών στη σωματιδιακή φυσική, πέρα από την ανακάλυψη του σωματιδίου του Χιγκς.
Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι το σωματίδιο σχετίζεται με τη θεωρία της υπερσυμμετρίας. Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι θα πρέπει να ετοιμάζονται για το επόμενο Νόμπελ Φυσικής.
Όμως, προς το παρόν, η στατιστική αξιοπιστία των ενδείξεων του ανιχνευτή CMS έχει βελτιωθεί από το αρχικό 1,2 sigma στο 1,9 sigma, ενώ πρέπει να φθάσει το 5 sigma, ώστε να υπάρχουν περίπου μόνο τρεις πιθανότητες στα δέκα εκατομμύρια να πρόκειται για στατιστικό σφάλμα.