Αρκτική: Συμφωνία Ρωσίας - Φινλανδίας να κλείσουν τα σύνορα
«Μόνο οι υπήκοοι της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα μπορούν να περνούν τα σύνορα μέσω των διελεύσεων Σάλα και Ράγια-Γιοοσέπι της βόρειας Φινλανδίας»
Η Φινλανδία ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/03) ότι υπέγραψε μια διμερή συμφωνία με τη Ρωσία που απαγορεύει τη διέλευση μεταναστών από τα σύνορα των δύο κρατών, μέσω της οποίας τα δύο μέρη επιδιώκουν να κλείσει η Αρκτική οδός με κατεύθυνση το Χώρο Σένγκεν.
Εφεξής, «μόνο οι υπήκοοι της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα μπορούν να περνούν τα σύνορα μέσω των διελεύσεων Σάλα και Ράγια-Γιοοσέπι της βόρειας Φινλανδίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης.
«Ο σκοπός αυτών των περιορισμών είναι να αντιμετωπιστεί η οργανωμένη παράνομη μετανάστευση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η συμφωνία, ισχύος έξι μηνών, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη μιας συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Σάουλι Νιινίστε και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις επιλυθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την τυπική επικύρωσή της στα δύο κράτη.
Πάνω από 1.700 αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Σύροι, εισήλθαν στο χώρο Σένγκεν μέσω αυτών των δύο συνοριακών φυλακίων τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Η Φινλανδία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, υποδέχθηκε 32.000 αιτούντες άσυλο την περασμένη χρονιά. Στη φινλανδική Λαπωνία άρχισαν να φθάνουν στις αρχές της χρονιάς αιτούντες άσυλο στους οποίους δεν επιτρεπόταν πλέον να περάσουν τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας, βορειότερα.
Το 2015 περίπου 5.500 άνθρωποι ακολούθησαν την Αρκτική οδό με κατεύθυνση τη Νορβηγία. Η ροή προσφύγων και μεταναστών ανακόπηκε τον Δεκέμβριο, όταν το σκανδιναβικό βασίλειο απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτειά του μεταναστών που ζούσαν νόμιμα στη Ρωσία ή διέρχονταν από αυτή τη χώρα, προχωρώντας στην επαναπροώθησή τους.
Η Νορβηγία, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες διότι εγκατέλειπε στην τύχη τους στη ρωσική Αρκτική -υπό πολικές θερμοκρασίες- τους μετανάστες, ανάμεσά τους και ανθρώπους που είχαν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, σταμάτησε αυτές τις απελάσεις στα τέλη του Ιανουαρίου.