Κίνα: Δημοσιογράφος παραιτήθηκε γιατί δεν άντεχε άλλο να «γονατίζει» (photo)

Στη δημοσιότητα, την επιστολή της παραίτησής του, μέσω της οποίας καταγγέλλει τον αυξανόμενο έλεγχο που ασκείται στα ΜΜΕ υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, έδωσε δημοσιογράφος μιας από τις πιο «θαρραλέες» εφημερίδες της Κίνας, σύμφωνα με διαδικτυακό μήνυμα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
2'

Ο Γου Σαολέι, υπεύθυνος της πολιτιστικής στήλης της εφημερίδας Southern Metropolis Daily (Nanfang Dushi Bao) ανέβασε χθες (28/3) βράδυ ένα αντίτυπο της επιστολής παραίτησής του στο λογαριασμό του στο μικρομπλογκ Sina Weibo.

Ο δημοσιογράφος πέρασε σχεδόν 16 χρόνια στην εφημερίδα αυτή που έχει την έδρα της στην Καντόνα (νότια) και έγινε διάσημη στην Κίνα για τις έρευνές της και τις προσπάθειές της να αψηφήσει τη λογοκρισία.

Η ανάρτηση δείχνει ένα έντυπο παραίτησης στο οποίο γράφεται, με μεγάλους κινέζικους χαρακτήρες, ο λόγος της απόφασής του: «Δεν μπορώ πλέον να αντέξω το όνομά σας».

Ένα μήνυμα που παραπέμπει σε κάτι που είχε πει ο Σι Τζινπίνγκ, κατά την περιοδεία του σε κρατικά ΜΜΕ, το Φεβρουάριο, όταν διέταξε κάθε δημοσιογραφικό όργανο «να κάνει δικό του το όνομα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (PCC)».

Η ανάρτηση του Γου Σαολέι διαγράφηκε από το διαδίκτυο, όμως το Γαλλικό Πρακτορείο κατάφερε να βρει ένα αντίγραφο στην ιστοσελίδα freeWeibo, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση στα μικρομπλόγκ που υπόκεινται σε λογοκρισία στην Κίνα.

«Γερνάω, γονατίζω τόσον καιρό που δεν αντέχω άλλο», έγραψε σε ένα μήνυμα που συνοδεύει το αντίγραφο της επιστολής.

Σημειώνεται ότι αυτή η ανάρτηση είναι το πιο πρόσφατο ξέσπασμα απέναντι στην ανάκτηση των ΜΜΕ που έχει ενορχηστρώσει το Κόμμα. Ακόμα και ο αυθάδης επιχειρηματίας μπλόγκερ Ρεν Ζιτσιάνγκ, αν και πιστό μέλος του ΚΚΚ, είδε, μάλιστα, τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κλείνουν όταν καταδίκασε τις δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ.

Η κριτική των υψηλόβαθμων ηγετών στα ΜΜΕ είναι σπανιότατη, αφού ο Τύπος ελέγχεται αυστηρά.

Ανώνυμη επιστολή που υπογράφεται από «μέλη πιστά στο Κομμουνιστικό Κόμμα», είχε εμφανιστεί, εξάλλου, στην ενημερωτική κινεζική ιστοσελίδα Wujie News στα μέσα Μαρτίου, κατηγορώντας τον Σι Τζινπίνγκ για σειρά πολιτικών λαθών και ζητώντας του να παραιτηθεί για το καλό της χώρας, προτού διαγραφεί.

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και συγγενείς αντιφρονούντων που ζουν στο εξωτερικό, έχουν από τότε προσαχθεί στην αστυνομία, προφανώς σε σχέση με το κείμενο αυτό.

Σχετικές ειδήσεις