Ο Ισλανδός πρωθυπουργός έφυγε από συνέντευξη σε ερώτηση για τα Panama Papers (video)
«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως...οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται...Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, ενώ χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.
Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο Ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.
Η παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 107 εφημερίδες και δημοσιογραφικούς οργανισμούς με το συντονισμό του ICIJ επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca που διέρρευσαν αρχικά προς τη εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, αποκάλυψε δεκάδες ονόματα ηγετών, πολιτικών προσωπικοτήτων, εκατομμυριούχων, αστέρων των αθλητισμού, διασημοτήτων, εγκληματικών δικτύων και προσώπων που τελούν υπό το κράτος διεθνών κυρώσεων.
Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα.
Η Ισλανδία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τα ίχνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη μικρή χώρα που έχει σημαδευτεί από τις χρηματοπιστωτικές υπερβάσεις κατά τη δεκαετία του 2000 και περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.
Την ίδια ώρα, σάλος προκλήθηκε από την αντίδραση του Γκουνλάουγκσον, ερωτηθείς για το σκάνδαλο «Panama Papers» κατά τη διάρκεια συνέντευξης.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ισλανδό πολιτικό για την εταιρεία Wintris, προκαλώντας αρχικά την αμηχανία του. Αφού προσπάθησε λοιπόν να δώσει εξηγήσεις υποστηρίζοντας ότι η γυναίκα του πούλησε ένα κομμάτι μιας εταιρείας και η τράπεζα στη συνέχεια αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα, συμπλήρωσε με ενόχληση: «Δεν ξέρω πώς γίνονται αυτά τα πράγματα. Με ρωτάτε πράγματα για τα οποία δεν είμαι εξοικειωμένος».
Όταν ωστόσο οι δημοσιογράφοι του παρουσίασαν έγγραφα με στοιχεία, ο Ισλανδός πρωθυπουργός «στριμώχτηκε» για τα καλά, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τονίζοντας: «Mε ρωτάτε ανοησίες, κάνετε κάτι τελείως ανάρμοστο»…
Δεν παραιτείται ο Γκουνλάουγκσον
Ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός απέκλεισε πάντως σήμερα (4/4) το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του μετά την εμπλοκή του στο διεθνές σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά» και την αποκάλυψη ότι είχε κρύψει περιουσιακά στοιχεία σε έναν φορολογικό παράδεισο.
«Δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ», ανέφερε ο Γκουνλάουγκσον
μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Stod 2.
Η αριστερή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.
Η σύζυγός του, η Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εν λόγω εταιρείας. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να τη δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι περίπου 24.000 άνθρωποι, σε μια χώρα 320.000 κατοίκων, είχαν υπογράψει μέχρι σήμερα το απόγευμα ένα διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής ενώ αργότερα απόψε αναμένεται να οργανωθεί μια διαδήλωση.