Financial Times - «Τσίπρα είσαι ανεύθυνος. Βάζεις το προσωπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό»
Δριμεία επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε σε χθεσινό της άρθρο (4/4) η βρετανική εφημερίδα Financial Times, με αφορμή την πρόσφατη διαρροή από την ιστοσελίδα Wikileaks της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ.
«Από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχτούν το 3ο πρόγραμμα διάσωσης, φλερτάροντας πρωτύτερα με τη χρεοκοπία το προηγούμενο καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι δανειστές συνέχισαν να τον αντιμετωπίζουν σαν υπεύθυνο εταίρο. Η διαρροή της συνομιλίας αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποδεικνύει πως έκαναν λάθος», επισημαίνεται στο δημοσίευμα από την πρώτη κιόλας παράγραφο.
«Αν ισχύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την τεχνητή αυτή κρίση, προσπαθώντας να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος , τότε είναι ανεύθυνη. Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ τον κατηγόρησε ευθέως για την υποκλοπή και διαρροή της συνομιλίας. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκδιώξει το ΔΝΤ από τη χώρα, αποσκοπώντας σε βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη, αντί της εξυπηρέτησης των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της Ελλάδας», αναφέρεται στο ανυπόγραφο δημοσίευμα.
Άλλωστε, «το ΔΝΤ αποτελεί εύκολο στόχο για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την ολοένα και ισχυρότερη αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και το ΔΝΤ αποτελεί αυστηρότερο κριτή της δημοσιονομικής και οικονομικής απόδοσης της Ελλάδας». Από την άλλη πλευρά, «οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», κρίνει ο βρετανός αρθογράφος, σημειώνοντας όμως ότι «η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού για ελάφρυνση του χρέους χωρίς τους αυστηρούς όρους και την εποπτεία του ΔΝΤ, δεν αποτελεί ρεαλιστικό και εφικτό σχέδιο».
«Ο διάλογος που διέρρευσε μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks δεν φανερώνει καμία συνωμοσία με στόχο να επιβληθεί στην Ελλάδα σχέδιο αυστηρότερης λιτότητας. Άλλωστε, ο Πολ Τόμσεν έχει ήδη εκφράσει δημόσια την εκτίμηση ότι τα μέτρα του προγράμματος δεν επαρκούν και ότι το ΔΝΤ θα ήταν δυνατό να δεχτεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με μια προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους, αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι σταματήσουν να καθυστερούν τη λήψη δύσκολων αποφάσεων».
«Το ΔΝΤ μπορεί να μην διαθέτει εύκολες λύσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας, όμως τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια των αριθμών και αποτελεί το μοναδικό οργανισμό που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να αναπτυχθεί εντός της ευρωζώνης. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Αθήνα οφείλουν να μη δώσουν επιπλέον αφορμές στο ΔΝΤ προκειμένου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», καταλήγει στο άρθρο του ο ανώνυμος αρθρογράφος.