Συρία: Διαδηλώσεις μετά την προσευχή

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σήμερα σε όλη τη Συρία, μετά την προσευχή της Παρασκευής, όπως κάθε εβδομάδα...
1'

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σήμερα σε όλη τη Συρία, μετά την προσευχή της Παρασκευής, όπως κάθε εβδομάδα.

Οι διαδηλωτές στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ Ζορ ήταν περισσότεροι από 400 χιλιάδες και φώναζαν συνθήματα υπέρ της πτώσης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στη Χομς, την πόλη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεων καταστολής του στρατού.

Στη Χομς, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και «βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (OSDH).

Ήδη υπάρχουν δύο νεκροί στο Χαλέπι και στη Χομς, όπου πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας αποπειράθηκαν να διαλύσουν διαδηλωτές, ανέφερε ο Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από μαχαίρι κοντά στο τέμενος Αμνέ στο Χαλέπι από καθεστωτικούς παραστρατιωτικούς και άλλος ένας σκοτώθηκε στη Χομς από πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας», δήλωσε ο ακτιβιστής.

Διαδηλώσεις εκατοντάδων σημειώθηκαν επίσης σε συνοικίες Κούρδων στη Χασάκα, ενώ πάνω από 12.000 ήταν οι διαδηλωτές στην Ιντλέμπ.

Στην πρωτεύουσα Δαμασκό τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία κοντά στα τεμένη Αλ Ντάκακ και Ζάιν αλ Αμπιντίν, ενώ περίπου 400 αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν οι αρχές έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κοντά στο τέμενος αλ Χάσαν.