Ζαν Μαρκ Ερό: Η λύση του Κυπριακού θα είναι ιστορικής σημασίας
«Η επανένωση της Κύπρου είναι ένα μήνυμα ελπίδας... και εφόσον επιτευχθεί, θα είναι ιστορικό γεγονός για την Ευρώπη, για την ευρύτερη περιφέρεια και τον κόσμο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.
Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί, παρακάθισαν σε πρόγευμα εργασίας, κατά το οποίο συζήτησαν για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων, αλλά και για τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, όπως το προσφυγικό, τη συριακή κρίση, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και την εξέλιξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.
«Εφόσον υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες, η Κύπρος θα δείξει στον κόσμο ότι μια χώρα είναι ικανή, ειρηνικά μέσω της διαπραγμάτευσης, να δώσει λύση σ' ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια", υπογράμμισε ο Ζ.Μ. Ερό και προσέθεσε: "Είναι σημαντικό, σε μια δύσκολη περίοδο σαν την τωρινή, να δίνονται τέτοια σημεία ελπίδας στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που γίνεται στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο».
Απευθυνόμενος προς τον Κύπριο ομόλογό του τόνισε: «Αγαπητέ Γιάννη, έχετε την πλήρη υποστήριξή μου και την ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας, για μια λύση που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για «τις ειλικρινείς και υποσχόμενες ενδοκοινοτικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πρόοδο των συνομιλιών των δύο πλευρών με στόχο την επανένωση.
«Είναι σημαντικό», προσέθεσε, «το να μπορέσει η Γαλλία, ως κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρωπαϊκός εταίρος, να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, και ελπίζουμε ότι μια επιτυχής κατάληξη του Κυπριακού με την επανένωση, θα είναι η αρχή και για άλλες επιτυχίες, που μας διαφεύγουν, στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, ξεκινώντας φυσικά με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας που αποτελεί πρόβλημα για όλους μας».
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «θα πρέπει να κριθεί όπως αξίζει σε όλα τα υποψήφια κράτη». Σχετικά δε με τα κεφάλαια που μπλοκάρει η Κύπρος, ο υπουργός εξήγησε ότι επιδιώκουν να συντονισθεί το άνοιγμά τους με την επίλυση του Κυπριακού.
«Εφόσον υπάρξει λύση, τα κεφάλαια που παραμένουν παγωμένα, αυτομάτως θα ανοιχθούν», εξήγησε.
Σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποια είναι τα στοιχεία που του επιτρέπουν να αισιοδοξεί για μια προσεχή λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συνομιλούν μόνοι τους, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις, και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Είναι η πρόοδος αυτή που μας επιτρέπει σήμερα να είμαστε αισιόδοξοι».
«Σε ό,τι δε αφορά στην Τουρκία και στα κεφάλαια που έχουμε παγώσει, το θέμα θα παύσει να υφίσταται εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ σχετικά με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ή εφόσον υπάρξει λύση για το Κυπριακό. Εγώ βεβαίως προτιμώ το δεύτερο», συμπλήρωσε ο κ. Κασουλίδης.
Σε ερώτηση προς τον Ζαν Μαρκ Ερό εάν αισιοδοξεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για το προσφυγικό, με βάση τη συμφωνία με την ΕΕ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ απάντησε «Θέλω να είμαι αισιόδοξος, γιατί πρόκειται για μια συμφωνία τολμηρή και συγχρόνως διαυγής».
«Εάν δεν είχαμε πάρει καμία απόφαση, θα βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η συμφωνία στοχεύει ξεκάθαρα και στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης στην Ελλάδα, γι αυτό και η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να συμβάλλουν με την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού (600 άτομα)», σημείωσε ο Ζ-Μ Ερό και προσέθεσε:
«Στόχος είναι επίσης να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους διακινητές. Γι' αυτό έχουμε την ανάγκη της συμβολής όλων, άρα και της Τουρκίας, ώστε να σταματήσει η παράνομη διακίνηση. Η εφαρμογή της συμφωνίας έχει ξεκινήσει, σίγουρα συγκρατημένα τώρα στην αρχή, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα μέσα σε λίγες μόνο μέρες