Ομπάμα: «Δεν θα κάνουμε στάση πληρωμών»

«Κάθε Αμερικανός θα υποφέρει εάν αποτύχουμε στην προσπάθεια να αυξηθεί το όριο του κρατικού δανεισμού» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ...
2'

«Κάθε Αμερικανός θα υποφέρει εάν αποτύχουμε στην προσπάθεια να αυξηθεί το όριο του κρατικού δανεισμού» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «το Κογκρέσο θα καταλήξει σε μία συμφωνία που θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου» την 2α Αυγούστου τα μεσάνυκτα.

«Κανένα κόμμα δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη για τα γεγονότα που οδήγησαν στο τωρινό πρόβλημα, όμως τα κόμματα έχουν εξίσου την ευθύνη, να λύσουν το τωρινό πρόβλημα», υπογράμμισε, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι τόνιζαν ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

«Ποτέ στην ιστορία μας δεν κάναμε στάση πληρωμών ούτε τώρα θα κάνουμε στάση πληρωμών», ανέφερε ο Ομπάμα, θυμίζοντας ότι «οι πόλεμοι των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν κόστισαν πολύ, όπως και οι δαπάνες που έγιναν, για να στηριχθεί η οικονομία και να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά».

Στο ίδιο πνεύμα έγινε και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, και του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED), Μπεν Μπερνάνκι.

«Αν και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει το όριο του δανεισμού προσεχώς, ο πρόεδρος της FED κι ο υπουργός των Οικονομικών συναντήθηκαν σήμερα και αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, εάν δεν δράσει το Κογκρέσο», αναφέρει ανακοινωθέν του υπουργείου Οικονομικών.

Το αδιέξοδο των συζητήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων διαρκεί πολλές εβδομάδες, σχετικά με τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις εσόδων, ώστε το όριο του δανεισμού των ΗΠΑ, το οποίο συμπληρώθηκε στα μέσα Μαΐου, να αυξηθεί και να αποτραπεί η στάση πληρωμών στο δημόσιο.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» Σαββατοκύριακο Ρεπουμπλικάνων-Δημοκρατικών