Παρέμβαση Μέρκελ για τη μήνυση Ερντογάν σε Γερμανό κωμικό που τον σατίριζε
Σε εκπομπή του ο Μπέχμερμαν είχε διαβάσει ένα ποίημα για τον Ερντογάν που περιείχε ωμές σεξουαλικές αναφορές και κατηγορίες ότι ο Ερντογάν καταπιέζει μειονότητες και κακομεταχειρίζεται Κούρδους και χριστιανούς.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε μήνυση εναντίον του κωμικού που απήγγειλε ένα σατιρικό και σεξουαλικά ωμό ποίημα για τον ίδιον στη γερμανική τηλεόραση, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Βερολίνου να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.
Το γραφείο του εισαγγελέα στη δυτική πόλη Μάιντς ανέφερε πως ο Ερντογάν υπέβαλε μέσω δικηγόρων μήνυση εναντίον του Γιαν Μπέχμερμαν για προσβολή. Ο Μπέχμερμαν είναι ο οικοδεσπότης της νυκτερινής εκπομπής «Neo Magazin Royale» στη δημόσια τηλεόραση ZDF.
Σε εκπομπή που μεταδόθηκε στις 31 Μαρτίου, ο Μπέχμερμαν είχε διαβάσει ένα ποίημα για τον Ερντογάν που περιείχε ωμές σεξουαλικές αναφορές και κατηγορίες ότι ο Ερντογάν καταπιέζει μειονότητες και κακομεταχειρίζεται Κούρδους και χριστιανούς.
Πριν διαβάσει το ποίημα, ο Μπέχμερμαν είχε αναφερθεί σε ένα σατιρικό τραγούδι που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NDR και το οποίο περιγελούσε τον Ερντογάν για την αυταρχική μεταχείριση που επιφυλάσσει στους δημοσιογράφους. Η εκπομπή αυτή οδήγησε την Τουρκία να καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας και να ζητήσει εξηγήσεις, αν και η Γερμανία απέρριψε τις τουρκικές διαμαρτυρίες.
Ο Μπέχμερμαν είπε πως η εκπομπή του NDR εμπίπτει στο δικαίωμα καλλιτεχνικής ελευθερίας, της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της γνώμης και είπε πως το ποίημά του ήταν ένα παράδειγμα ανεπίτρεπτης «καταχρηστικής κριτικής».
Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως η μήνυση του Ερντογάν θα εξεταστεί στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει διαδικασίας. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για το αν ο Μπέχμερμαν διέπραξε το αδίκημα «προσβολής ξένων κρατικών οργάνων και αντιπροσώπων» έπειτα από περισσότερες από 20 καταγγελίες.
Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη (12/04) ότι το Βερολίνο θέλει να βρει μια λύση για τη μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας όμως ότι αυτό το θέμα δεν έχει σχέση με την καλλιτεχνική ελευθερία, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θέλω να τονίσω ξανά αυτό που τόνισα και χθες: έχουμε θεμελιώδεις αξίες στο Σύνταγμα και αυτές περιλαμβάνουν το Άρθρο 5 που αφορά την ελευθερία της άποψης, την επιστημονική ελευθερία και φυσικά την καλλιτεχνική ελευθερία», είπε η καγκελάριος όταν ρωτήθηκε για τη μήνυση του Ερντογάν σε βάρος του Γερμανού ηθοποιού Γιαν Μπέχμερμαν.
«Η τέχνη και αυτές οι θεμελιώδεις αξίες ισχύουν, ανεξάρτητα από τα πολιτικά προβλήματα που συζητάμε μεταξύ μας και αυτό περιλαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα. Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση και επομένως και η Γερμανία έχουν συμφέρον να βρουν μια πολιτική λύση σε αυτό το θέμα», συνέχισε.
Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Μπέχμερμαν όμως η γερμανική νομοθεσία θέτει δύο προϋποθέσεις προκειμένου να ασκηθεί δίωξη σε βάρος κάποιου που προσέβαλε έναν εκπρόσωπο ξένου κράτους: θα πρέπει αφενός το ξένο κράτος να ζητήσει τη δίωξη του προσώπου αυτού κι αφετέρου να δώσει την έγκρισή της η γερμανική κυβέρνηση. Η προσβολή ηγέτη ξένης χώρας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών στη Γερμανία.