Η Τουρκία απορρίπτει την έκθεση προόδου του EK λόγω των αναφορών της στη γενοκτονία των Αρμενίων
Η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει την έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (14/4), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, επισημαίνοντας κυρίως ότι περιέχει μια αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, διατύπωση που η Άγκυρα αρνείται να αποδεχθεί.
«Δυστυχώς φέτος... η ίδια αναφορά περιέχεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εκφράσεις αυτές, παρ' όλες τις προσπάθειές μας και τις προειδοποιήσεις μας, δεν κατέστη δυνατό να απαλειφθούν», είπε ο Μποζκίρ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε στη Βιέννη, ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά της έκθεσης στη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Γι' αυτό θεωρούμε την έκθεση αυτή χωρίς ισχύ και εγκυρότητα και ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας θα την επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο Μποζκίρ.
Το ίδιο είχε συμβεί «και την περασμένη χρονιά, είχαμε επιστρέψει την έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παρόμοιες αναφορές, και το ίδιο πράγμα θα κάνουμε φέτος», επέμεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης στην Άγκυρα.
«Δεν ντρεπόμαστε για κανένα επεισόδιο της ιστορίας μας», συνέχισε ο ίδιος, «θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί από τους ιστορικούς, οι πολιτικοί δεν πρέπει να γράφουν την ιστορία».
Η Άγκυρα παραδέχεται μεν ότι μεγάλος αριθμός Αρμενίων σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Οθωμανούς στρατιώτες όταν μειονοτικοί ζούσαν ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά απορρίπτει τον ισχυρισμό πως τα θύματα ήταν 1,5 εκατομμύριο και επρόκειτο για γενοκτονία. Πολλοί ιστορικοί και πάνω από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Στην ίδια έκθεση, το ΕΚ σημειώνει επίσης ότι «ανησυχεί έντονα» για την οπισθοδρόμηση του κράτους Δικαίου στη χώρα, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικά η έκθεση κάνει λόγο περί οπισθοδρόμησης όσον αφορά «την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, την ελευθερία του συναθροίζεσθαι, την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου».
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορηθεί για αυταρχική εκτροπή και ειδικά ότι αποπειράται να φιμώσει τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.