Άνισες ευκαιρίες για παιδιά στις πλούσιες χώρες
Στο μικροσκόπιο της οργάνωσης των ΟΗΕ για τα παιδιά βρέθηκαν δείκτες όπως το εισόδημα, οι σχολικές επιδόσεις και η κατάσταση της υγείας των παιδιών σε 41 χώρες-μέλη της ΕΕ και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Οι μικρότερες ανισότητες διαπιστώθηκαν στην Δανία, ενώ στο Ισραήλ οι μεγαλύτερες. Σε 19 μάλιστα χώρες το 10% των παιδιών ζει σε νοικοκυριά που έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από το μισό του μέσου εθνικού εισοδήματος. Την ίδια στιγμή η έκθεση της UNICEF διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχει προκαλέσει ανισότητες στην κατανομή των εισοδημάτων, γεγονός που έχει άμεση επίδραση και στην ανατροφή των παιδιών.
Στις χώρες της κρίσης, πολλοί εργαζόμενοι με κατώτερα και κατώτατα εισοδήματα έχασαν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα να διολισθήσουν ακόμα περισσότερο στην ανέχεια. Ο Γκόραν Χόλμκβιστ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δηλώνει σχετικά στην DW: «Στις χώρες αυτές βλέπουμε ότι το κράτος προνοίας αδυνατεί να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Το γεγονός αυτό εντείνει τις περαιτέρω τις ανισότητες».
Να προστατευθούν τα κατώτερα εισοδήματα
Για να βελτιωθεί η κατάσταση η έκθεση της Unicef προτείνει να προστατευθεί το εισόδημα των νοικοκυριών που απειλούνται από ανέχεια, να βελτιωθεί η πρόσβαση μη προνομιούχων παιδιών στην εκπαίδευση και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για υγιεινή διατροφή.
Η Πία Γκέρμπερ διευθύνουσα σύμβουλος του γερμανικού ιδρύματος Freudenberg, το οποίο έχει ως στόχο την κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση της νέας γενιάς, συνοψίζει, τέλος, ορισμένες από τις προτάσεις της έκθεσης ως εξής:
«Παιδικοί σταθμοί και σχολεία θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε τα παιδιά να βρουν τη θέση τους στην τάξη και την κοινωνία με στόχο να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών στα σχολεία».
ΠΗΓΗ DW