RAPEX: Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Κομισιόν για επικίνδυνα προϊόντα

Πάνω από 2000 προϊόντα σε όλη την ΕΕ, χτύπησαν το 2015 το συναγερμό της Κομισιόν, RAPEX, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Όλα προέρχονται από εισαγωγές εκτός ΕΕ κυρίως από την Κίνα με το 62% των κοινοποιηθέντων επικίνδυνων προϊόντων προέρχονται από τη χώρα αυτή.

RAPEX: Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Κομισιόν για επικίνδυνα προϊόντα
2'

To RAPEX (σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα εκτός τροφίμων), που υπάρχει από το 2006, έλαβε 2072 προειδοποιήσεις και ακολούθησαν 2745 «επακόλουθες ενέργειες».

Όταν ένα κράτος μέλος ενεργοποιεί μια προειδοποίηση στο σύστημα, οι άλλες χώρες μπορούν να εντοπίσουν το προϊόν στην αγορά τους και να αντιδράσουν σε αυτή την αρχική προειδοποίηση. Όλα τα στοιχειά αφορούν τις κανονικές εισαγωγές προϊόντων εκτός ΕΕ. Μέχρι σήμερα, η Κίνα έδωσε συνέχεια σε 11.540 κοινοποιήσεις και κατόρθωσε να λάβει διορθωτικά μέτρα σε 3.748 περιπτώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, ο εντοπισμός της πηγής του προϊόντος εξακολουθεί να είναι δύσκολος. Η αρμόδια Επίτροπος θα επισκεφθεί τον Ιούνιο την Κίνα, για να συζητήσει με τους κινέζους ομολόγους της για την ασφάλεια των προϊόντων.

Την ίδια ώρα άνω του 65% των Ευρωπαίων αγοράζουν προϊόντα στο διαδίκτυο, ενώ, ο αριθμός των καταναλωτών που ψωνίζουν στο διαδίκτυο αυξήθηκε στο χρονικό διάστημα 2006-2015 κατά 27%. Προς το παρόν αυτά τα προϊόντα δεν ελέγχονται και είναι εκτός συστήματος, αφού δεν αποτελούν κανονικές εισαγωγές, όμως η Κομισιόν δεσμεύεται να βρει ένα τρόπο να τα εντάξει και αυτά στο σύστημα κοινοποιήσεων στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχειά του 2015 τα προϊόντα που εγκυμονούν κινδύνους είναι τα παιχνίδια (27%) και τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (17%) με συχνότερα κοινοποιηθέντες κίνδυνούς (25% του συνόλου των κοινοποιήσεων) ήταν τους χημικούς κινδύνους, με δεύτερο τον κίνδυνο τραυματισμών (22%), ο οποίος ήταν στην κορυφή του καταλόγου στην προηγούμενη έκθεση.

Οι συνηθέστεροι χημικοί κίνδυνοι που κοινοποιήθηκαν το 2015 αφορούσαν προϊόντα όπως τα ψεύτικα κοσμήματα, με επιβλαβή βαρέα μέταλλα όπως το νικέλιο και ο μόλυβδος, και τα παιχνίδια που περιέχουν φθαλικούς εστέρες (μαλακτικά του πλαστικού τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας).

«Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βοήθησε να συντονιστούν οι ταχείες αντιδράσεις μεταξύ των αρχών προστασίας των καταναλωτών για την απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη. Δύο είναι οι προκλήσεις που θα ανακύψουν στο μέλλον: οι διαδικτυακές πωλήσεις προϊόντων απευθείας στην οικία του καταναλωτή μέσω ταχυδρομείου και η ισχυρή παρουσία κινεζικών προϊόντων που επισημαίνονται μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τον Ιούνιο θα επισκεφθώ την Κίνα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις κινεζικές αρχές όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων» δήλωσε η Βέρα Τζούροβα, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, καταναλωτών και ισότητας των φύλων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή