Unesco: Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας «διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ακέραιος» (pics)
Οι ειδικοί, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή για να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών, δεν μπόρεσαν να δουν παρά μονάχα από απόσταση τις ζημιές στο Ναό του Βήλου και την ακρόπολη των Μαμελούκων που δεσπόζει στην πόλη, ανέφερε ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Unesco από το Παρίσι, οι εμπειρογνώμονες δεν πλησίασαν στα μνημεία επειδή είναι ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση αποναρκοθέτησης της περιοχής.
Αυτό που διαπίστωσαν όμως είναι ότι «παρά την καταστροφή πολλών εμβληματικών κτιρίων, ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ακεραιότητα και την αυθεντικότητά του».
Τα μέλη της αποστολής παρατήρησαν ότι το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου έχει υποστεί «σημαντικές ζημιές». Σχεδόν όλα τα μεγάλα αγάλματα, οι σαρκοφάγοι και τα γλυπτά που δεν στάθηκε δυνατόν να φυλαχθούν, έχουν παραμορφωθεί, έχουν αποκεφαλιστεί ή έχουν σφυροκοπηθεί. "Τα περισσότερα από τα κομμάτια τους κείτονται ακόμη στο έδαφος", αναφέρεται στην έκθεσή τους.
«Η Unesco θα εργαστεί με όλες τις πλευρές προκειμένου να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα» για να σωθεί η αρχαία πόλη, προστίθεται στο κείμενο αυτό.
Επικεφαλής της αποστολής που επισκέφθηκε την Παλμύρα το τριήμερο 24-26 Απριλίου ήταν η Μέχτιλντ Ρέσλερ, η διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οι ειδικοί «επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο, ιδίως τη μεγάλη κιονοστοιχία και εξέτασαν την Αψίδα του Θριάμβου, την Αγορά και τα κονιορτοποιημένα ερείπια του Ναού του Βάαλ Σαμίν», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η πλήρης έκθεση της Unesco για την Παλμύρα θα παρουσιαστεί στην 40ή συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.
Έναν μήνα νωρίτερα, στις 2 και 3 Ιουνίου, θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο ένα διεθνές συνέδριο ειδικών με θέμα τη διαφύλαξη των συριακών αρχαιολογικών χώρων και θησαυρών.