Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιρλανδία: Μια ιστορική συνεργασία
Για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας συμφώνησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ιρλανδία, λύνοντας το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία.
Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις μηνών, τα δύο μεγάλα συντηρητικά κόμματα στην Ιρλανδία Fine Gael και Fianna Fael συμφώνησαν σε σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος Fine Gael του πρωθυπουργου Έντα Κένι, το οποίο είχε επικρατήσεις στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου.
Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Έντα Κένι θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα σχηματίσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή 14 ανεξάρτητων βουλευτών και –ενδεχομένως- τη στήριξη και του Εργατικού Κόμματος, πρώην κυβερνητικού εταίρου του, το οποίο καταβαραθρώθηκε στις εκλογές. Το δεύτερο Κόμμα, Fianna Fael, δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά δεσμεύτηκε να στηρίξει τρεις προϋπολογισμούς έως το 2018.
Επανεξέταση της χρέωσης του νερού
Η συμφωνία επετεύχθη μετά τη δέσμευση του Έντα Κένι να επανεξετάσει το θέμα της χρέωσης του νερού, το οποίο παρείχετο δωρεάν στους Ιρλανδούς από συστάσεως του ιρλανδικού κράτους το 1921. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Εντα Κένι και Μάικλ Μάρτιν, συμφώνησαν να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της ανάθεσης είσπραξης του λογαριασμού νερού σε ιδιωτική εταιρεία και θα αναλάβει να καθορίσει το ύψος της τιμής του νερού. Ως προς τα υπόλοιπα, τα δύο κόμματα έχουν συγκλίνουσες πολιτικές στο ζήτημα των τραπεζών αλλά και του οικιστικού τομέα, δύο προβλήματα που οδήγησαν σε κατάρρευση την ιρλανδική οικονομία και έφεραν τη χώρα στο μνημόνιο.
Απομένει η έγκριση της συμφωνίας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως την προσεχή Τετάρτη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που οι δύο παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι συνεργάζονται -έστω και άτυπα. Το μόνο Κόμμα που αρνήθηκε εξ αρχής οποιαδήποτε συνεργασία είναι το Σιν Φέιν, το οποίο έχει διπλασιάσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση λόγω του θέματος του νερού και της αντιευρωπαϊκών του θέσεων.
Να σημειωθεί ότι μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο πριν από δύο χρόνια, η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις εκτοξεύθηκαν στα ύψη και η οικονομία καταγράφει ετήσια ανάπτυξη 4%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Πηγή: Deutsche Welle