Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί «ανεπιθύμητους» όσους τον κατέκριναν
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με την πιο ουσιαστική πρόκληση της προεκλογικής εκστρατείας του, που εντοπίζεται στην ενοποιημένη στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος γύρω από την υποψηφιότητά του.
Ο Τραμπ είναι πλέον ο μοναδικός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ.
Σε μια προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος πολιτικής ενότητας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Τραμπ σχεδιάζει άμεσα τη συγκρότηση επιτροπής για την επιλογή του αντιπροέδρου του, στον ορίζοντα της εκλογικής αναμέτρησης της 8ης Νοεμβρίου.
Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, η νίκη που επέτυχε ο Τραμπ στην Ιντιάνα, άνοιξε το δρόμο για ενδεχόμενη προεκλογική αντιπαράθεσή του με τη Χίλαρι Κλίντον, στο χρονικό ορίζοντα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.
Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να εξασφαλίσει 1 δισ δολάρια για τα έξοδα του κεντρικού προεκλογικού αγώνα.
Από την άλλη μεριά, μερικοί ηγετικοί πυρήνες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν τον Τραμπ, καθώς θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιτευχθεί νίκη επί της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές.
Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου το προηγούμενο καλοκαίρι, με τις αρχικές υποψηφιότητες, πολιτικών προσωπικοτήτων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ, που δεν έχει πείρα σε προηγούμενο πολιτικό αξίωμα, έχει πολλές φορές τονίσει ότι η προεκλογική του εκστρατεία δε θα καταρρεύσει, παρά το γεγονός ότι αυτή, έχει χαρακτηριστεί από ακραίες συμπεριφορές και αιχμηρά σχόλια κατά των πρώην συνυποψηφίων του.
Σε χθεσινές διαδοχικές τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο Τραμπ από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δε θα προσπαθήσει να «κατευνάσει» όλους αυτούς, οι οποίοι στη διάρκεια της ταραχώδους προεκλογικής του εκστρατείας συντάχθηκαν με κινήσεις «αντί-Τραμπ» ή «ποτέ-Τραμπ».
«Αισθάνομαι αισιόδοξος ότι μπορώ να ενώσω μέρος του κόμματος, καθώς υπάρχουν και ομάδες των Ρεπουμπλικάνων που δεν επιθυμώ», δήλωσε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυου NBC. «Ειλικρινά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι τους οποίους δεν θέλω. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για μένα. Δε θα ψηφίσουν για το κόμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Η εφημερίδα «The New York Times» δημοσίευσε δηλώσεις του Τραμπ για τη συγκρότηση ομάδας, η οποία θα τον βοηθήσει στην επιλογή αντιπροέδρου, που θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Τοποθέτησε στην επιτροπή αυτή, το χειρούργο νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον, ο οποίος δε διαθέτει προηγούμενη πολιτική πείρα, ενώ αποχώρησε από τον προεκλογικό αγώνα για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, στις αρχές του 2016.
Η τελευταία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) δείχνει ότι η υποστήριξη στο πρόσωπο του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων σε εθνικό επίπεδο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Έτσι, υποστηρίζουν τον Τραμπ σε ποσοστό 53% έναντι 25% που είχε ο Τεντ Κρουζ.
Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, η Κλίντον προηγείται του Τραμπ κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων.
Η υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε κατά του Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να ρισκάρουν με έναν «αναξιόπιστο» προεδρικό υποψήφιο.
Στο επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού, διαφαίνεται ότι ο Τραμπ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση επιλογής γυναίκας για την αντιπροεδρία του, με την προϋπόθεση ότι η ίδια θα πρέπει να έχει πολιτική εμπειρία. Μία τέτοια επιλογή εξυπηρετεί δύο σκοπιμότητες έναντι της Χίλαρι Κλίντον.
Σε πρώτο επίπεδο αντισταθμίζει την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας που χαρακτηρίζει τον ίδιο.
Σε δεύτερο επίπεδο, αποτελεί προσπάθεια επανόρθωσης των αρνητικών σχολίων που έχει ο ίδιος κάνει για τις γυναίκες, υλοποιώντας άνοιγμα προς τις γυναίκες ψηφοφόρους, ενώ ακολουθεί το παράδειγμα του Τεντ Κρουζ, πριν από την προεκλογική μάχη στην Ιντιάνα.