Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Υεμένη παρά την εκεχειρία
Η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε την Δευτέρα έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος εβλήθη από τη γειτονική Υεμένη, ανακοίνωσε η συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος υποστηρίζει την υεμενίτικη κυβέρνηση, καταγγέλλοντας μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» από μέρους των σιιτών ανταρτών και των συμμάχων τους.
Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση πυραύλου που καταγράφεται μετά την έναρξη, την 21η Απριλίου, των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Υεμένης και τους αντάρτες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Κουβέιτ. Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή την 11η Απριλίου στην Υεμένη, όμως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι την έχουν παραβιάσει επανειλημμένα.
«Η εκτόξευση του πυραύλου αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση από μέρους των ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων του έκπτωτου (σ.σ. πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συμμαχία.
Στην ανακοίνωση αυτή δίνεται η διαβεβαίωση ότι η συμμαχία προσπαθεί σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα να «διατηρήσει την ηρεμία και να συμβάλει στην επιτυχία των (ειρηνευτικών) συνομιλιών στο Κουβέιτ».
Η συμμαχία προσθέτει ότι θα συνεχίσει να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση, αλλά «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει» τις επιθέσεις που δέχεται «εν ευθέτω χρόνω και σε κατάλληλο τόπο», εάν επαναληφθούν τέτοιες επιθέσεις.
Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε τα ξημερώματα και η συμμαχία κατέστρεψε αμέσως μετά την πλατφόρμα εκτόξευσης του στο έδαφος της Υεμένης.
Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος του στρατού γνωστοποίησε ότι αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία βομβάρδισε σήμερα μια στρατιωτική βάση που είχαν καταλάβει οι αντάρτες στη βόρεια Υεμένη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους.
Η βάση αλ Αμαλίκα, στην επαρχία Αμράν, είχε καταληφθεί πριν από δέκα και πλέον ημέρες από περίπου 1.000 μαχητές των ανταρτών Χούτι και μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό του στρατού της Υεμένης, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρώτη επιδρομή εναντίον της βάσης μετά την κατάληψή της από τους Χούτι στη βόρεια Υεμένη, λίκνο του κινήματος των σιιτών ανταρτών.
Η επιδρομή αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από άλλες πηγές.
Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να αποκαταστήσει την εξουσία της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και για να ανασχέσει την προέλαση των Χούτι.
Η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη, η τελευταία φάση της οποίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 6.400 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 2,8 εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η υεμενίτικη κυβέρνηση ανακοίνωση την 1η Μαΐου ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Κουβέιτ, μετά την κατάληψη της στρατιωτικής βάσης που χαρακτήρισε παραβίαση της εύθραυστης εκεχειρίας.
Οι Χούτι από την πλευρά τους καταγγέλλουν τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη προέτρεψε σήμερα τα μέρη να προβούν σε «παραχωρήσεις» ώστε να υπάρξει μια «συνολική λύση» και να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα.