Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ιστορική παραίτηση από τα ηθικά δικαιώματα της Ευρώπης

«Την ώρα που εξελίσσεται δίπλα μας το μεγαλύτερο μεταναστευτικό φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών, η Ευρώπη υποχωρεί από τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της»

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ιστορική παραίτηση από τα ηθικά δικαιώματα της Ευρώπης
2'

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (MSF) επέκριναν σφόδρα την Παρασκευή (13/05) τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική παραίτηση» από τις ηθικές και νομικές ευθύνες της Ευρώπης.

Η μκο εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της» για τη συμφωνία αυτή που προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου ή η αίτησή τους έχει απορριφθεί.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δέχθηκε να δώσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Άγκυρα και δεσμεύθηκε, για κάθε Σύρο που επιστρέφεται, να «επανεγκαταστήσει» έναν άλλον από την Τουρκία σε μία χώρα-μέλος με όριο τις 72.000 θέσεις.

«Η συμφωνία αυτή αναθέτει υπεργολαβικά την ευθύνη για αυτούς τους πληθυσμούς στην Τουρκία με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε η διεθνής πρόεδρος των MSF Τζόαν Λιού σε ανοικτή επιστολή της σε κράτη-μέλη και σε θεσμούς της ΕΕ.

«Την ώρα που εξελίσσεται δίπλα μας το μεγαλύτερο μεταναστευτικό φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών, η Ευρώπη υποχωρεί από τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της», είπε.

Η Τουρκία ζητάει επίσης την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους πολίτες της στον χώρο Σένγκεν, όμως η ΕΕ απαιτεί προηγουμένως να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, όρος που η Άγκυρα κρίνει ως απαράδεκτο.

Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βολκάν Μποζκίρ έγινε δεκτός το πρωί της Παρασκευής (13/05) στις Βρυξέλλες από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Η Λιού προειδοποίησε ότι αυτή η συμφωνία στέλνει ένα «ανησυχητικό σήμα» στον υπόλοιπο κόσμο: «και άλλες χώρες μπορεί να προσπαθήσουν να απαλλαγούν από την υποχρέωσή τους να προτείνουν άσυλο».

«Αν τα κράτη εμπνευστούν από αυτή τη συμφωνία, η έννοια του «πρόσφυγα» μπορεί να εκλείψει. Οι πληθυσμοί θα βρεθούν παγιδευμένοι σε ζώνες πολέμου, με κίνδυνο να πεθάνουν», προειδοποίησε.

«Χώρες της Ευρώπης, αυτοί οι πληθυσμοί έχουν ανάγκη τη βοήθεια και την προστασία σας, όχι μόνο τα χρήματά σας», ανέφερε η πρόεδρος των MSF. «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη τόσο μακριά ώστε να μην θυμάστε πλέον τη ζωτική ανάγκη διαφυγής από τη βία και τις διώξεις;» αναρωτήθηκε, προτρέποντας τους ευρωπαίους ηγέτες «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή