Έντονη διεθνής ανησυχία για τις σχέσεις που αναπτύσσει η Μπόκο Χαράμ με τον ISIS (Vids)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Παρασκευή (13/5) την έντονη ανησυχία του για τους δεσμούς που εξυφαίνονται ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), εκδηλώνοντας παράλληλα την υποστήριξή του σε μια περιφερειακή σύνοδο που διοργανώνει σήμερα Σάββατο η Νιγηρία για την αντιμετώπιση της απειλής.

Έντονη διεθνής ανησυχία για τις σχέσεις που αναπτύσσει η Μπόκο Χαράμ με τον ISIS (Vids)
4'

Σε ομόφωνη δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ —η οποία υιοθετήθηκε δύο χρόνια μετά την απαγωγή των μαθητριών στο Τσιμπόκ— τα δεκαπέντε κράτη-μέλη υπογράμμισαν ότι η «δράση της Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Δυτική Αφρική και στην Κεντρική Αφρική», ενώ εκφράζουν την «έντονη ανησυχία της για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτισε ακόμη την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι να οργανώσει μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια σήμερα στην Αμπούτζα.

Στη σύνοδο αυτή θα καταβληθεί προσπάθεια να «αξιολογηθεί η περιφερειακή δράση έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύει η Μπόκο Χαρά» και ιδίως να υπάρξει η «υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για τη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης διακυβέρνησης, ασφάλειας, ανάπτυξης και της κοινωνικοοικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης» που έχει δημιουργήσει η δράση των ισλαμιστών.

Το ΣΑ του ΟΗΕ «απαιτεί η Μπόκο Χαράμ να απόσχει άμεσα και αναμφισβήτητα από κάθε βιαιότητα» καθώς και να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους όλους τους ανθρώπους που έχουν απαγάγει τα μέλη της.

Ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε πως θεωρεί ότι ορισμένες από τις ωμότητες της Μπόκο Χαράμ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», ενώ ανέφερε πως «ανησυχεί σοβαρά για την ανησυχητική κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή της λίμνης Τσαντ».

Το ΣΑ του ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Καμερούν, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Τσαντ «ανακατέλαβαν πολλές περιοχές» που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ, κυρίως μετά τη συγκρότηση μιας μικτής πολυεθνικής δύναμης. Προέτρεψε «τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτή τη δύναμη να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την περιφερειακή στρατιωτική συνεργασία και τον συντονισμό τους».

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ για να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία του Νιγηριανού προέδρου να συγκαλέσει τη διεθνή σύνοδο.

Στη σημερινή σύνοδο θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ —ο μόνος αρχηγός μη αφρικανικού κράτους που θα είναι παρών— καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Στην Αμπούτζα θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Καμερούν και του Τσαντ, καθώς και αντιπροσωπείες του Μπενίν, της Γκαμπόν, της Γκάνας, της Ισημερινής Γουινέας, της Σενεγάλης και του Τόγκο.

Το αντάρτικο της Μπόκο Χαράμ, το οποίο μαίνεται από το 2009 κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς και οι επιχειρήσεις για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει εξαπλωθεί και πέραν των συνόρων, στον Νίγηρα, στο Καμερούν και στο Τσαντ.

Ο Μπλίνκεν, που βρίσκεται από χθες Παρασκευή στη Νιγηρία, σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Μπόκο Χαράμ υπάρχουν ενδείξεις πως στέλνει μαχητές για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS στο έδαφος της Λιβύης. Ο ίδιος ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγο για ενδείξεις μιας αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο οργανώσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε πως τα στοιχεία για αυτή τη σχέση είναι κάτι «που εξετάζουμε πολύ προσεκτικά διότι θέλουμε να διακοπεί» η συνεργασία των δύο ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να πουλήσει έως και 12 ελαφριά βομβαρδιστικά A-29 Super Tucano στις νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις, καθώς αναγνωρίζει πως ο πρόεδρος Μπουχάρι προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στις τάξεις τους. Για την πώληση θα χρειαστεί η έγκριση του Κογκρέσου.

Επί των ημερών του προκατόχου του Μπουχάρι, του Γκούντλακ Τζόναθαν, οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στη Νιγηρία, εν μέρει λόγω των ανησυχιών περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι έχει κάνει «σημαντικές προσπάθειες» για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά η Ουάσινγκτον είναι «προβληματισμένη» μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας σύμφωνα με την οποία παιδιά πεθαίνουν ενώ κρατούνται από τον στρατό. Ο νιγηριανός στρατός απέρριψε τις καταγγελίες της ΜΚΟ. Ακόμη, ο Μπλίνκεν ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις καταγγελίες περί της σφαγής εκατοντάδων σιιτών στη βόρεια Νιγηρία τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει υποβάλει διάφορα αιτήματα για την αγορά στρατιωτικού υλικού τα οποία η Ουάσινγκτον εξετάζει «ενεργά», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή